Kotkite.com – форум?

в : So what ?БисериДомашни любимци

03.04.10

@ 4:13 AM

от GattaNegra

Седя си, съхне ми косата, гледам Cold Case и чета тъпотиите в така наречения форум на Kotkite.com и отново ми кипват лайната.

Преди време си изтрих всичките постове от там и се бях зарекла само да чета и ако се налага да пиша – да е на private.

Е, това не е истински форум. Никъде няма такова нещо.

Зоомания е къде – къде по-истински.

И прилича на форум. И има модератори. И администратори. Мисли се за доброто и на потребителите, и на животните. Там пишат ветеринарни лекари, дори дават безплатни съвети понякога. То е ясно, че безплатен обяд няма, но понякога за елементарни неща може да се осведоми човек.

В “Котките” се слуша мнението на 15 годишни хлапета и вдетинени домакини, които смятат, че да се храни котката с “дроП” е смъртоносТно, и че в храните се съдържа пиле и ориС.

Да, срещнах някои наистина стойностни хора там, за което много много много се радвам, но останалите ….нямам думи.

В котките шества неграмотност и анархия. Трудно ми е да  опиша с думи защо съм толкова възмутена.

Човек трябва да види и да прочете, да се потресе вътрешно.

Едно от правилата в този псевдо форум е да не се обръща внимание на правописните грешки на потребителите. В другите форуми се правят забележки и се внимава за правописа.

Имам усещането, че е създаден от някой ей така, просто защото трябва да има разни форуми – нацвъкваме 100 форума, и когато ни омръзне да се занимаваме ги оставяме да се развиват.

Не зная какв му е случаят на този, но веднъж зададох въпроса “Защо има само един модератор, който се вясва на високосна?” и отговорът беше “Ами то имаше доста преди, ама ги махнаха, понеже хората се изпокараха.”

Ами може, да.. Нали това им е работата:

  • да трият
  • да коригират
  • да правят забележки
  • да организират
  • да го играят пастири

Винаги ми е харесвала сентенцията “привилегиите носят своите отговорности.”

Щом си направил форум, и искаш да имаш посещаемост, правилата трябва да са в равновесие със свободите.

Да, има разни статии, неграмотно написани или очебийно преписани и копирани от тук – от там.

Но сайтът и форумът като цяло са ориентирани към персийските котки, а не към КОТКИТЕ като цяло.

Котката си е котка – четири лапи, козина, опашка, характерЧенце…

Според болшинството от форумците в “Котките ” обаче, персийките са перфектни, извънземни създания, макар непрекъснато да се изтъква, че те не са като “европейките” (разбирай помиарките от кофата), защото непресъкнато боледуват, не се ДРЕСИРАТ, не правят бели и козината им е по-особена.

Е, това е все едно в австралия да седнат да се драчат коя порода овце са по-умни. Ха Ха!

Ами да, обекновените котки са плод на естествения подбор. Породите се образуват според географското разпространение и според особените условия на ареала на животните. Окраската, дължината на козината, колко малки се раждат, каква храна е предпочитана, навиците и характера на породата – всичко зависи от това къде живее животното и при какви условия.

Персийките обаче не са плод на естествен подбор. Това е изкуствено създадена порода (или породи, защото и те не са един и два вида), резултат от прецизни селекции. Мъчили са се хората да създадат чудо невиждано. Да оставим настрана мнението ми за тези грозни животни.  Аз не ги харесвам, наистина, но не значи, че искам да измрат или нещо подобно.

Факт е обаче, че именно тази прецизна работа на селекционерите и старанието колкото може повече котенца да останат живи е причината за това индивидите да са толкова нестабилни.

Да се дресира котка? Котката, за разлика от кучето НЕ Е куче. Можеш да се разбереш с нея по въпроса за пишкането и акането.. и.. до там. В това е и същината на нейната коткост. Котки е имало преди да е имало пирамиди. Котки има от преди повече от 10 милиона години!

Понякога, много рядко, някъде се появява някаква свръх-котка, която благоволява да донесе “топчето”, или да “даде лапа”, но повечето котки са своенравни и си правят каквото си искат. Събарят разни неща от полиците просто, за да видят какво ще направиш. Моята котка например краде чушки от кухнята, разкъсва ги и ми ги носи в кревата. Драска на драскалото, после казва “Няу” за да и обърна внимание и започва да дере дивана гледайки ме в очите. Това не е беля, а е начин на общуване.

Самите котки не са виновни за това, че са  в затруднено положение. Проблемът е в хората, които предпочитат не само да отглеждат тези инвалиди, но и да обиждат другите, които не са дали една средна заплата за удоволствието през следващите 20 години да треперят всеки път, когато котката кихне. В замяна на това те поучават “маркова” котка, купища косми по килима, и кефа да се хвалят от кой клас е пред познатите си.

Аа, да – и възможността да разплодят нещастното животно и да продадат котенцата на по 20 – 50 дни за колкото повече пари могат да измъкнат от хората. В това време гледат отвисоко на хората “подслонили една благодарна душица”. (Е, тъпи сте да храните помиарче, но нищо, поне няма да умре от глад. Смятай ме за параноичка, обаче така ми звучи.)

Собствениците на такива котки много рядко не са надути и себични.

В “Котките” повечето потребители освен, че са непълнолетни и неграмотни, са и ужасно невъзпитани.

Когато се опиташ аргументирано да ги обориш, те си запушват ушите за да не те чуват, поемат дълбоко въздух и започват да крещят “Ти си свиня! Свиня!Свиня!!!”. (образно казано.)

Въпреки, че проповядва погрешно схващане, потребител не е редно да бъде критикуван от някой, който е във форума от по-кратко време. В такъв случай всички в този възрастов диапазон скачат и се запищяват в един глас.

Когато откровено кажеш “Не харесвам еди-какво-си”обикновено те оплюват, защото не си “с тях”.

Най-важното в този форум са конкурсите.

Интересното е, че има конкурс “за персийки” и конкурс за “други котки” в който обаче винаги се набутват и персийките.

На това място модератора просто отсъства.

Форума е неподреден, пълен с офтопици,

Разделите са само за да ги има, всеки си пише както си иска.

Има поне 5 теми ” как да си качим снимка” все едно потребителите на този форум никога не са виждали компютър.

То на повечето им личи, че са зле с технологиите, обаче това не им дава право да се държат нагло и не е предпоставка да не могат да си напишат името.

Разпространени мнения в “котките”:

  • най-умни са тези, които са във форума от най-отдавна
  • най-добрата храна е Роял Канин
  • котките не пият вода
  • котката трябва да се къпе на три месеца веднъж, независимо от породата
  • котката трябва да спи в коридора
  • котката се извежда на каишка
  • между И и Й няма разлика
  • не сме в час по БЕЛ
  • котка се възпитава с дълги разговори
  • женската котка трябва да роди поне веднъж, преди да се кастрира (а мъжките като не раждат?)
  • “Моята котка е най-специална, трябва да си имам дечица от нея”.
  • не-породистите котки са бреме

И т.н. и т.н.

Когато се излъжа да пусна някой пост там и започнат да ми отговарят имам усещането, че споря с първолаци.

В заключение:

Хора, вместо да пишете по форумите – обадете се на ветеринар! За по-сериозни проблеми – даже на двама и повече!

Не е добре всичко написано из Интернет да се приема за чиста монета!

2 коментари »

  1. Lonesome каза:

    March 5, 2010 в 10:22 AM

    Аз вече съм се отказала да искам съвети от тях относно котката ми.Най-честите отговори са точно от по-малки от мене,които казват:”Не знам от какво е,консултирай се с ветеринар,дано се оправи малката сладурка.”
    Или другият вариант е да ти кажат,че “не е вредно или страшно.”

    Последният път,когато поисках съвет или консултация от тези толкова добри потребители,ми беше направена забележка за раздела и не ми беше отговорено от съответния потребител,въпреки,че се води с голям опит.
    Питах за някои болести по човека,които се причиняват от котка и….казаха,че трябва да е за Здраве при котките.
    Аз котка ли съм или…?

    Другото,което ме дразни в този форум е цялото това подмазване.
    Не-дай-си-Боже някой да покаже снимка на котката си,и същите тези същества,за които споменах по-горе,те засипват с комплименти,които ако кликнеш на :”Виж всички мнения на потребителя”,ще установиш,че за всички котки пишат едно и също-колко е красива,колко е пухкава,сладур,сладурка,пухинце,и т.н..И аз съм писала,разбира се,но само на котки,които ми харесват.

    Да не говорим за ориСа,дроПа,имената на хора с малки букви(щото не било от грамотността,а ги мързяло да натиснат Shift-a…нали разбираш,на ЛАПТОП се пише мноого трудно.Моят монитор е все още от ония,които имат цял метър тръба зад себе си и…пак виждам.Ала това е друг въпрос..)

    И аз като човек,притежаван от непородиста котка (казвам,че тя ме притежава,а не аз нея,по простата причина,че в някои случаи е по-умна дори и от някои човешки същества,вкл. и мен) бих казала,че има “дискриминация”.
    Всеки потребител от тоя форум търси някаква прилика на котката си с друга порода.
    Виж,ако бях казала,че Жорката е полуангорка,примерно,щях да имам чест и почитания,щяха да искат снимки,за да я видят,а не както сега-да затрупвам със снимки и никой никакво внимание да не обръща(съжалявам,че създадох тема за нея)

    И съм казвала,че непородистите винаги си остават недооценени.Защото другите породи се различават по фактори-дължина на косъма,структура на скелета,цвят на козината,а нашите-по нищо,защото всяка си е индивидуална.Нашите могат да бъдат оценени само като хм..характери и поведение…неща,които не могат да се видят с просто око през виртуалния свят.Те не знаят моето Жорче и твоята Пиу колко са умни,нали?

    Мисля,че вече трябва да спра да пиша тоолкова дълги коментари и публикации.И сега ще спра,за да не стане коментарът ми по-дълъг от поста ти.
    Целувки.

  2. GattaNegra каза:

    March 5, 2010 в 12:51 PM

    Ооо, да! Това с “ама каква порода ми е котката” ми е любимото там. И после ” Ама не, аз си я харесвам каквато си е, ама все пак не е ли …?”

добави

Spam protection by WP Captcha-Free