Размисли по Вси Светии

в : made-in-bgSo what ?TodayХоп-троп!

10.31.15

@ 9:30 PM

от GattaNegra

На стената на Козата
Най е хубаво когато
има препирняааааааа!

Майка ми се е запасила с кутия бонбони и е намалила филма, да не би да не чуе звънеца.

Съседката си го е разкачила.

Вчера в офиса в асансьора добавих една хлебарка (аз бях!) в паяжината, понеже се заплетох в нея за пети път и ми писна.

Козата пък пуснала серия снимки на убити животни и се дразни на изпадащите в крайности.

Разната бе-ге мама се оплаква, че имало задължителна програма за Вси Светии по детските градини  и училищата. Натоварвало им джоба. Не било българско. Християнско. Ние имаме Заговезни, Задушница и Кукери, к’ви са тия работи- вещици, костюмчета?!

Имам един ярък спомен, от когато бях малка. В някакво село, с нашите, оказва се, че е ххххххх ден, а ние пътуваме нанякъде. Бабите на групички шепнат из кьошетата, жените палят свещи пред домашните икони, всички са с новите-дрехи, раздават се чинийки с нещо лепкаво. (Задължително е да се изяде! Рев. Добре, само го опитай, за здраве!(какво здраве, тоя залък поне 10 ръце са го пипали!) ) Ходи се На-Гробища. Там хората реват. Стари жени бродят през тревясалите гробове, докато намерят когото търсят. На децата не се казва нищо определено, те само виждат, че възрастните са отегчени, или тъжни, но не знаят защо. Накрая и те се вкисват, понеже не им дават да си играят.

В днешно време вече никой не влачи децата На-Гробища, понеже хората-са-толерантни. Сега има виртуални гробници във Фейсбук.

Хората вече не се страхуват, че фотоапаратът ще открадне душата им. Те постват всичките си снимки онлайн.

Чужбина” вече не е съседното село, а някъде, докъдето се стига за повече от един ден път. Понеже That one small step for a man was a giant leap for mankind, сеш’се.

Като сме толерантни – да сме толерантни наистина не само спрямо болните политици, педерастите и педофилите, ами и към празниците. (Ще почакам до 14 Февруари, да видя ревящите днес дали ще пропуснат да постнат снимки с голи момченца и сърчица на дечичките и женичките.. )

Много ме дразнят хора, които подтискат детското любопитство и жажда за приключения с личния си провал като родители.

Децата непрекъснато играят роля. Те не са г-н или г-жа едикояси,  с такова и такова образование и такива и такива дневни навици. Те експериментират, смеят се без причина, тичат наоколо, днес са костенурка-нинджа, а утре – Пауър-Пъф или Прасчо. Не им трябват бабите, облечени в черно, а слънце! За госпожа майката, разбира се, би било по-лесно да врътне едно костюмче на феичка, отколкото да шие кукерска премяна за училище от  кожи на убити животни. Тя пищи, че не може да спре детето да се маскира, защото ще остане “извън” и ще бъде отритнато, че това не е “наш” празник, но не празнува и “нашите” празници, понеже е заета. Според мен тези жени завиждат на лекотата, с която децата им влизат в роля. Дамите, които се маскират по два часа всяка сутрин преди да излязат от будоара си са в най-лесно положение. Просто трябва да се измият добре и voila – ще бъдат неразпознаваеми!

Като малка имах дълга розова опашка на ластик с пискюл накрая, която ми даваха да нося когато си поискам. Вероятно учителките ми са мислели, че съм пълен дебил, обаче не ми я взимаха. Отказах се от нея, когато се заплете във веригата на колелото и щях да се пребия.

Децата не могат да бъдат само една личност.

Ако не разберат какво са любовта и смъртта навреме, ЕСТЕСТВЕНО ще бъде трудно да разберат разликата между кукерския празник и HALLOWEEN (А фалосът в пещерата и боядисаните яйца? Рисува ли майката-патриотка  хуйчета по Великденските яйца?)

Разликата не е голяма.

Кукерите, тричащите, мол-ските кифли, ноемврийските пияници, агресивните акушерки, жените в цикъл.. всички те имат нещо общо.

Гонят злото. Така и вещици са горили на клади – да им изгонят злото.

Дразнят ме хора с таблети и смартфони, които не могат или не желаят да излязат от рамките на средновековието.

В средновековието е имало крепостни селяни, кръстоносни походи, jus primae noctis, жените трябвало да живеят отделно една седмица в месеца.
Абе… било е твърде сложно, за да повярвам, че на някого му липсва наистина. Както си поствате тъпите снимки навсякъде и се биете в гърдите, че сте супер разкрепостени, оставете хората да се веселят и не им дуднете глупости!

Или си останете там, но си изтрийте сурат-акаунтите. Все пак в средните векове четенето и писането не са били подходящи за всички хора.
Като говорим за четене, бе-ге мамата е категорична и по следните други въпроси:

Децата не бива да четат и да им се четат (старите) приказки, те са безсмислен боклук, пълен с насилие.
Децата в пубертета изобщо книги не бива да четат, понеже кои сме ние, та да им пълним главичките с нашите модели, те трябва сами да открият света за себе си!!!11!!!1!1?
Изобщо .. от книги се затъпява. Хората, които четат книги живеят в илюзорен свят, понеже четенето е бягство от действителността!

Някои, според мен вече затъпели, призовават да се бди (на свещ?!) с книга в нощта на 31.10 срещу 01.11, да посрещнем Народните Будители с книга в ръка, а не като зомбита.  Искам само да видя тия ревящите, колко от тях ще идат на факелно шествие?

BTW чета това и ми става интересно :

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още съществували езически вярвания и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому.

Съвременният човек, който е овъртян от петите до носа в комуникации и в стреса на ежедневието има нужда да се озове в шарената тълпа от време на време. Весела, шумна и красива тълпа, която е там, не, за да линчува и да съди, да се хвали и самоизтъква, а заради искрата на смеха. Тази искра после остава в сърцето, заедно с други такива искри, и поддържа огъня на живота сред бетона, безжичните мрежи, трамваите и колите на всекидневието.

Човекът, слязъл от дървото преди да измислят патриотизма (за да пее песни около огъня, за да драска с въглен из пещерите, за да набере букет и да измисли бирата), който живее някъде вътре във всеки от нас има нужда от смях.

това е лично мнение, не е нужно да бъдете съгласни с мен. А снимките на стената на Козата са ужасни и показват на какво са способни хората от скука и самолюбие. Козата, както винаги, е права.

4 коментари »

  1. Linda Aleksandrova каза:

    October 31, 2015 в 10:00 PM

    Linda Aleksandrova liked this on Facebook.

  2. Viktor Ivanov каза:

    October 31, 2015 в 10:00 PM

    Viktor Ivanov liked this on Facebook.

  3. Boriana Vasileva каза:

    October 31, 2015 в 11:32 PM

    Boriana Vasileva liked this on Facebook.

  4. Kalin Iliev каза:

    November 1, 2015 в 6:45 AM

    Kalin Iliev liked this on Facebook.

добави

Spam protection by WP Captcha-Free