Книгата на г-н Конрад – коментар

в : So what ?Книги

02.23.15

@ 11:33 PM

от GattaNegra

Отидох, купих си я. В книжарницата ме гледаха особено.
Първото ми впечатление е положително – лилава корица и то в любимия ми цвят. Следва и едно негативно – книгата е с много едър шрифт. После се замислих, че ако беше по-дребен може би щеше да отблъсква читателите.

Прочетох я за около 45 минути.

К’ви читатели бе, г-н Конрад? То тия, дето сме съгласни с теб нямаме нужда от книга!

Това е една кофа, пълна до ръба с откровената критика на един млад човек към идиотите около него. Не мога да кажа “мрънкане”, казвам “критика”.
Нямам идея дали и какво печели от видеата си, дали книгата му не е трик за да привлече повече зрители, обаче аз я окачествявам като 90 страници хейт. Човекът иска да изкрещи недоволството си от фъшкиите, с които околните се примиряват. Той е възпитан и не пали църкви, не отвлича самолети, а пише книга.
Нямам необходимите познания по тази материя, но според мен щом млади хора започват да пишат такива книги и имат такава маса от фенове (добре, изключвам лиглите, които са отишли на премиерата само за да се тагнат), значи обществото ни трябва сериозно да се замисли.
Лично аз възприемам “Нещата, на които не ни учат в училище” като зов за помощ. Не персонално от г-н Конрад, а от цялата маса млади хора, които са съгласни с него и се чувстват по същия начин. А то има такива и не са малко. Някои от малки носят етикета “твърде чувствителни и с прекалено изострено чувство за справедливост”, някои се пречупват, а други емигрират.

Лично аз се съгласявам с почти всичко написано.  Жалко? Не. И аз така се чувствах в училище.

А това пък ми е коментара отпреди да прочета книгата.

Прочетох откъса. И понякога гледам и клиповете. Нищо лошо не виждам. И даже ще ида да си я купя, със спестените пари от 50-те нюанса..
А "Животът според Любка" да не е нещо нобелов лауреат? Или "Английският съсед"? Аре моля ви се! Момчето си е хванало д-то и е направило нещо. Пречи ли ви?
Вие като бяхте на 25 колко книги написахте? Ммм? Защитихте докторантура? Сега работите в Лондон, да? Ми стойте си там и четете Хари Потър, няма причини да се обаждате по повод някой, който е издал първата си книга в България!
До всички сбабичосляци, които се изказват, че книгата не блести от много ум - ми такава си е, просто КНИГА, насочена към ДНЕШНИТЕ млади, не към хората от времето "когато играехме на ръбче на Цариградско шосе..." и "когато се редЕхме на опашка за банани". Сори, хора, това е новото време. Остарели сте.
Бийтълс не са негри, и много от тях вече не са и между живите, Кралят го изядоха червеите.
Това е.
Случи се някъде между момента, в който още бяхте девствени и се чудехте "ама как така мадамите от плаката на Балкантурист са с бръснати мишници, то е неприлично!" и раждането на второто дете на най-добрата ви приятелка.
Леко и неусетно светът се промени, младите хора вече не четат Чудомир, а Емил.
Нещо не ви харесва ли?
Ми не сте ги възпитавали добре тези бъдещи читатели. Ходехте на работа или пък бяхте заети да се развеждате масово.
Децата, правени в зората на демокрацията са леко калпави, щом четат такива книги, а? Я им купете по още един таблет, да кликат О фейса и най-добре нищо да не четат!

И да не забравите да си платите парното, че иначе Топлофикация ще прилапа наследствената панелка!

п.с. НЕ КАЗВАМ, ЧЕ СИТЕ ДЪРТЕЖИ СТЕ ЗА БОКЛУКА, КАЗВАМ САМО, ЧЕ ИМАТЕ ИЗЛИШНО МНОГО ПРЕТЕНЦИИ ЗА НЕЩО, КОЕТО НИКОЙ НЕ ПРЕДЛАГА НА ВАС, ЗАЩОТО ЦЕЛЕВАТА АУДИТОРИЯ НА ТАЗИ КНИГА Е В ДРУГА ВЪЗРАСТ И С ДРУГ СВЕТОГЛЕД, ОТ КОЙТО ВИЕ СТЕ ЛИШЕНИ ПОРАДИ 45 ГОДИНИ СТЕРЕОТИПИ, ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ И ЛИЧНОТО ВИ ТЕСНОГРЪДИЕ, ОТ КОЕТО ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ НАЙ-ТРУДНО! ПРОЯВЕТЕ МАЛКО РАЗБИРАНЕ!

Да. Малко съм пляскала с големите шамари. Въпреки острия тон съм съгласна със себе си напълно. 😀 Добре де, не напълно. Вместо да мрънкат лелките как можело пикльото да има претенцията, че е написал книга, да вземат да я прочетат. Ако не познаят собствените си деца в лицето на автора, трябва да вземат и спешно да се притеснят.

Дами и господа, ами ако някой известен беше написал тая книга? Примерно Вонигът или Пратчет? Ако беше Карбовски? Сега щяхте да я възхвалявате!

Нямаше да е творение на голобрадо момченце, а революционен манифест, понеже е пълна с цинизъм и житейска истина.  О, да.

(Я я! Отворете нещо на Пратчет преди да коментирате как можело да сравня Конрад с Пратчет!)
Вонигът не мога да го понасям. Все още.
Ма ако беше някой от тия, щяхте да се попикавате и просълзявате.  Ама не е, нали? Там някакъв “софийски дришльо, книга ‘ше ми пише!”

Загледайте се и се заслушайте. Аз всеки ден гледам хората на възрастта на майка ми и баща ми и се чудя тия хора, толкова неориентирани, как са оцелели, че и деца да отгледат. После гледам моите връстници и се питам как са оцелели до тая възраст без да се затрият. Ми значи не всички трябва да са толкова сложни, светът си се върти.
Точно понеже нашите са били много заети докато сме расли, за това този човек се чувства по тоя начин в момента и вместо да си трае се опитва да накара всички да го чуят.
Всички тръшкания “това не е литература” са безсмислени, човекът иска да ни навре собствената ни мръсотия в очите, просто и ясно.

*Любимата ми група е Битълс, любим автор ми е и Пратчет. И той к’во? 

12 коментари »

  1. Elina Boeva каза:

    February 24, 2015 в 12:40 AM

    добре казано (толкоз. ти добре си го казала, за другия не се наемам да коментирам, щото така и не прочетох (ама прочетох ъъ, около една трета от нюансите,там вече имам мнение)). А Вонигът е лееееко нервничък, ама мен си ме кефи.

  2. Ka Hay каза:

    February 24, 2015 в 12:45 AM

    Ох, тия нюанЗи. Начи бас, че зад гърба ми иа още 20 книги -много по-скандални и дъблоки от нюанЗите. Ма дайба, не са толкоз известни. Чудя се, дали щото времето ни е сбъркано или нямаме друга работа, де да знам. Общопланетно едно такова се чудя.

  3. Elina Boeva каза:

    February 24, 2015 в 12:47 AM

    ми, аз изтраях 2 години, преди да ги прочета

  4. Elina Boeva каза:

    February 24, 2015 в 12:48 AM

    ама като ти бълбукат отвякъде, ти става съвестно, видиш ли, чче така не си в крак с времето.

  5. Ka Hay каза:

    February 24, 2015 в 12:48 AM

    а пА! Въобще ми не дреме, както казва колежката.

  6. Elina Boeva каза:

    February 24, 2015 в 12:50 AM

    о, тръст ми, това с четенето им са няколко загубени часа, които трудно мога да наваксам… колкото и смислени неща да направя.

  7. Ka Hay каза:

    February 24, 2015 в 12:50 AM

    Иначе, ако имаше смисъл, ама то няма, щях да ги прочеета само за да намеря поне 3 от 20-те споменати по-горе и да се опитам да открия защо народа пощурява по няква лигава порнография. А през това време на Пипи баща и спрял да е негърски крал и взел, та станал и той не знае кого.

  8. Elina Boeva каза:

    February 24, 2015 в 12:53 AM

    даа, и за това четох. Народът пощуря, щото всичко с подходяща реклама, излязло от щатите, има табела “най-якото”, ако ще и да са гумени ръкавици за чинии,

  9. Ka Hay каза:

    February 24, 2015 в 12:55 AM

    Баща ми все повтаря ” И лайно да е, ако е в лъскава опаковка и с подпис на MJ, всеки ще тича да го купи!”

  10. Diado Iotzo каза:

    February 24, 2015 в 1:09 AM

    Diado Iotzo liked this on Facebook.

  11. Elina Boeva каза:

    February 24, 2015 в 1:09 AM

    Elina Boeva liked this on Facebook.

  12. Жан Тодоров каза:

    February 24, 2015 в 5:41 AM

    Жан Тодоров liked this on Facebook.

добави

Spam protection by WP Captcha-Free