Гребен за коса (кифл-кифл!)

в : ArthairI Me Mine

03.22.14

@ 10:34 PM

от GattaNegra

След като изпробвах доста възможни начини за носене на игла за коса, купувах си всякакви игли , правих си игли и подарявах игли изведнъж установих, че само една игла вече не е достатъчна. Благодарение на добрите грижи на любезната Снежи / Сан Суси косата ми стана дълга и натежа прекалено, самотните игли започнаха просто да се чупят.

Носенето на две игли причинява прост дискомфорт – внимаваш за два обекта, не само за един. Хора без чувство за лично пространство успяваха да си бръкнат в носа с иглата ми, както мирно си стои забита в кока на главата ми, а с две направо щях да вадя очи.

И така, колкото и да не ми се искаше трябваше да търся нов начин да си закрепвам косата.

  • Пробвах с Ластиче и ефектът беше ненормално главоболие.
  • Пробвах с Диадема и ефектът беше ненормално ненормално  главоболие.
  • С шал приличам на краварка, а и не е за всяка ситуация.
  • Сложно закопчаващи се шноли не обичам – или се трошат, или се трошат. И повечето са грозни.

И тогава се сетих, че хората от прастари времена са носили Гребени.
Нямам предвид гребени за ресане, каквито не понасям, а гребени за прически.

Гребенът е маалко по-удобен от иглата, понеже позволява други прически. И в зависимост от големината и модела може да хване и дълга коса. Има страшна разлика между гадно стягащо ластиче и игла или гребен.
Гребенът за коса е известен аксесоар още от древни времена. Използвал се е с ритуално или чисто декоративно предназначение от древните египтяни, китайци и т.н. Материалите в онези времена са били кост, метал или дърво.

Прави впечатление, че запазените екземпляри от време оно имат ясно изразен, често доста  сложен детайл и богата орнаментация.

Снимки на костни гребени и още снимки на стари гребени а ето и цял блог за гребени.

Днес в Ebay e пълно с гребени – костни, дървени, метални, кекави, смотани, всякакви.

Първо обиколих кварталните магазинчета и се снабдих с де що гребенчета успях да си накупя – колкото повече и най-различни, толкова по-добре. Евтини и пластмасови, метални.. За да разбера кой е моят модел трябваше да строша десетина.

  • Тези от тел се огъват като кашкавал и не мога с един гребен да си закрепя цялата коса.
  • Онези от цяла метална пластинка изрязана във формата на гребен  с ажур на зъбите се огъват и освен това ми кълцат косата.
  • Има едни метални, с едни зигзагообразни зъбци – ъга-дъга-дъга-брррр!- не само, че се чупят, но и бодат гадно.
  • Има едни пластмасови – като на бабите ни от едно време, те пък се трошат, понеже са за отстрани, не за цяла прическа.
  • Има едни други пластмасови с по-малко и по-издължени зъби – те не се трошат чак толкова. Взех си  два с панделка от Ebay  и после още два от един магазин-за-един-лев. Доволна съм 😀

И след цялото пробване, изхвърляне, комични ситуации, в които аз си оправям косата, гребена ми казва ХРЯС и остава на две, реших, че вече зная кой е моят модел и мога да си купя нещо по-сериозно, което ще е не само начин да си връзвам косата, но и бижу.

Спомних си за Que и реших да си купя гребен от нея.  Que прави всякакви неща от кост на воден бивол (?)  и твърди, че биволите не страдали докато умирали за да им вземат костите. Но те все пак са им като нашите крави, така че се надявам да не ги убиват само заради материала.

И така, поръчах си аз един гребен, ето този, и седнах да чакам. Чаках от 11 Януари до преди няколко дни. И друг път съм си купувала неща от Que – игла за коса, шнола с феникс.. Няма начин да не е изпратен гребена, екипът на Que  е много точен и изобщо хората си уважават клиентите. Обаче гребенът го няма и това е. Доста се притесниха, пуснаха жалба в местната поща. И тук един бисер – Български Пощи имат фейсбук. Писах им за да ми кажат от наша страна може ли да се направи нещо с липсващата пратка и те ми отговориха един час след като изпратих запитването. Направо шапка им свалям!

Аз доста се ядосах и си купих нов гребен, пак от Que – същия, но този път го изпратиха с DHL – дойде за по-малко от седмица- на 18ти Март т.г. Хората ми поеха половината пътни, бяха много любезни и гребенът пристигна направо вкъщи.
Днес обаче нещо ме зачовърка – от два месеца в track-trace не се появява никаква информация за моята пратка, освен, че е напуснала Виетнам на 17 Януари, но реших да проверя все пак. О! Чудо- видях как на 20 Март е влязла в България и ме чака в пощата!

Е, сега имам два гребена и дължа на Que  едни пари за половин DHL, но пък съм happy 😀
Въпреки че съм европейка, гребенът успява да закрепи косата ми идеално – мога да я нося на опашка или на кок, или на нещо средно. От онзи ден се разнасям с него и е най-стабилното нещо, което съм слагала на косата си!

По темата за четките: В ТАЗИ четка се заклевам – това е най-най НЕскубещата четка на планетата!

добави

Spam protection by WP Captcha-Free