Блажната боя и хората…

в : ArtБисери

02.26.15

@ 5:18 PM

от GattaNegra

Напоследък попадам на много теми из разни форуми – да преправим старите мебели, да рециклираме, да дадем нов живот на старите вещи.
Повечето пъти “преправянето” се състои в това стрина Гина да хване баданарката и да намаже с дебел пласт блажна боя, да тръкне два пъти с шкурка и да добави мръсни петна за “състаряващ ефект”.

Други пък на целия тоя разкош лепят и салфетки. Техниката се нарича “декупаж“. Декупажът е старинна техника, обиколила е света няколко пъти и всъщност не се работи със салфетки, а се ползват специални материи, но и салфетките вършат работа.
ПО НИКАКЪВ начин не отричам достойнствата и – чрез нея могат да се постигнат удивителни резултати.
Обаче да се събират от улиците всякакви трошляци и да се мацат и облепват…. идва ми прекалено много. Прекалено лигаво. Представям си, сигурно ако майка ми беше такова куку и беше нафрашкала къщата с вехтории с ангелчета и котенца по тях, щях да съм някаква изперкала Дисни Принцеса…
(понякога съм изперкала принцеса, ама не Дисни Принцеса..)
Има неща, които са много по-красиви, когато НЕ СА намазани с бяла боя от-до.
Ми да, вместо да жулиш часове наред, за да извадиш дървото, да го лакираш в естествени цветове, за да се виждат меките извивки, защо да не намажеш с блажнярката и да плеснеш десетина ангелчета?
(Всъщност се прави с акрилни бои, ама блажната е 3 лв., а акрилната – 10.)
След това е просто задължително така издокарания предмет да не се пипа изобщо, защото при честа употреба може да му се развали фасона.. Деца, кучета….
Четох тук и там как някои на чисто новото дюшеме блъскат с вериги и поливат с машинно масло, за да изглеждало “автентично”.

Представеният експонат е част от чеиза на баба ми. Не мога да си представя да го налепя със салфетки.

добави

Spam protection by WP Captcha-Free