Ново лице за стария гардероб.

в : Artfixed!Today

03.19.14

@ 9:49 AM

от GattaNegra

Продължавам серията от постове за моя велик ремонт. НАШИЯТ велик ремонт. Той стана не вечен, ами незнамси…

Видът на този гардероб, с който съм отраснала ми лазеше по нервите години наред. По едно време, преди около 14 години се бях опитала да го боядисам черен с темперна боя, тренирах хвърляне на нож срещу него, дартс.. Е, не помогна да заизглежда по-добре 😀

Освен това който има такъв гардероб знае как се развалят затварящите механизми и колко е гадно да се разправяш с райбери. Нещото е високо до тавана и надвисва загрозително над всякакви ежедневни дейности, вратите му са вечно отворени и всичко стърчи отвътре. С две котки в къщата щетите по дрехите стават съкрушителни.  Всякакси съм се чудила тия ключалки не се ли поправят ,няма ли части за тях.. И така, по време на големия ремонт се изнервих и реших да взема мерки.

Първо махнах механизмите отвътре – това са едни ключалки с вертикални шишове (един нагоре и един надолу) заврени отвътре на вратите и скрити с декоративна летвичка.  Прерових Интернета, понеже нали съм си мързел, и установих, че ключалки като моите почти никъде няма, с шишове, или ако има са доста пари, които честно казано не ми се даваха. За още малко пари бих могла да сменя вратите изцяло. Почудих се аз ден два с ключалките на масата до лаптопа, пък взех та ги изхвърлих.  На тяхно място сложих мебелни ключалки – 5 лв. едната, много малки, елегантни и здраво затварящи. Наложи се да им се пробиват нови дупки, но Victorinox  си знае работата. За двойното крило се наложи да сложа и сюрмета. Сега вече всичко се затваря като слънце.

След това запълних дупките останали то телата на старите ключалки със стърготини и кит за дърво/силикон за дърво .. Нещото оставих да изсъхне, след това шкурих всичко до посиняване с ръчна дръжка за шкурка. 60,80,100,120,1??,220… Всичко беше в прах, няма да пиша какво си извадих от носа и очите въпреки маската и очилата . . ..

Семейният съвет реши да се ползва акрилен лак, понеже не мирише.

Оказа се, че самия фурнир е прецакан и има едни гадни хоризонтални черти.. Остатъците от темперна боя ги скриваха, но след шкуренето се показаха. Много ми стана мъчно. Фактът се установи след като първият слой акрилен лак засъхна и изравни тоновете на дървото.  Решението беше или още стъргане, или по-тъмен цвят. Аз така се нервирах, че реших да му нарисувам нещо, ей така от чиста злобица, докато добия окончателно мнение по въпроса. Плеснах му и едни нови дръжки от лев едната и заспа.

Така си стои вече втора година. При следващия ремонт на стаята мисля да го изстържа отново и да употребя изсветлител за да пасне на останалите дървении. От вездесъщия форум на БеГеМамма човек може да научи удивителни неща за съвременното мебелостроене и мебелореставрация.

Майка ми се изхитри и след като и направих ключалките и на нейния си купи виброшлайф. Аз на ръка стъргах само един ден, тя стърга с шлайфа около два. Ефектът при нея е по-добър, но тя употреби по-тъмен лак и то зеленикав – всякакви евентуални дефекти са добре прикрити.

Да, именно, втора година – пускам снимката и поста чак сега, понеже си мислех, че снимките ПРЕДИ са безвъзвратно изтрити, но не  – оказа се, че все пак имам една, която ползвах за колажа. Но не можем да кажем, че новината е стара, ремонтът още изобщо не е свършил.. 🙁

Та, мили хора, поуката е, че дори от стария вграден соц гардероб с изгубени ключове и зеещи вратички може да се получи нещо поносимо, само трябва бъхтене. 😀

 

2 коментари »

  1. aquarium каза:

    March 19, 2014 в 10:16 AM

    @Gatta__Negra станало е разкошно, браво 🙂

  2. GattaNegra каза:

    March 19, 2014 в 11:37 AM

    Много благодаря! Окуражаваш ме да продължавам с експериментите! 😀

добави

Spam protection by WP Captcha-Free