Книжни заглавия, които ме отблъскват (2015)

в : Книги

03.09.16

@ 10:36 AM

от GattaNegra

Заглавието на една книга за мен е много важно. По-важно от корицата. Корицата може и да е лайно, но нали не я гледам, докато чета? Та тя в следващото издание ще е друга!

Обаче заглавието … Имайки предвид, че вкъщи има всякакви книги с най-странни имена, мислех че имам опит с изчанчени заглавия. Уви – не. Беглите ми прешарвания из рафтовете в книжарниците и разните постове по повод популярни книги из Интернет през 2015-та година, ме заредиха с цял списък книги, които скоро няма да прочета само заради “гениалното” заглавие.

Една арабска принцеса: Още сълзи под воала
Окей. Факт е, че серията за арабските принцеси разказва за идиотските навици и традиции по онези места в света. Факт е, че нещата там изобщо не са розови. Обаче начинът – да се издаде с такова чиклит заглавие – за привличане на повече публика.. Meh..

Баба праща поздрави и се извинява
Баба ми, която ме е отгледала, бе жена с твърд характер и силна воля. Стигаше до известни нива на проклетост. Няма спор обаче, че бабите винаги, ама винаги имат богат житейски опит, мъдри са, знаят две и двеста. И дори да сбъркат неволно някъде, не ги виждам чааак пък да се извиняват. Не знам, това заглавие просто ме отблъсква. Като препарирана лисица с кърчаг и престилка.

Бягащата с вълци. Инстинктивната природа на жените
Не. Просто не. Лично на мен оригиналното заглавие не ми звучи по този начин, по който е преведено. Звучи ми като заглавие на реферат, писан от напушен еколог след Костнър маратон. Танцуващият с вълци съм я чела отдавна и не си я спомням добре, но беше доста популярна, а тази заигравка просто не ми харесва.

Дневниците на една курва
Ууупс. Нямам проблем със съдържанието на тази книга. Нямам никаква идея за какво се разказва. Просто подобно заглавие ми действа отблъскващо. Дразня се, че се търси внимание чрез подобни агресивни заглавия.  Може би е пълно с такива думички и между кориците. Все тая. Смуче.

Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна
Ъф. Да. В наше време доста пенсионери, притиснати от дългове, самота и немотия, скачат от прозорци и балкони. Дават го по новините.  Подобно заглавие няма да ме накара даже да прегледам анотацията на тая книга.

Неграмотното момиче, което можеше да смята
Беднякът – милионер? Бедното дете, което било гениален математик, садяло цветя под прозореца на класната стая по математика, слушало и попивало и станало новата Мария Кюри? Нямам идея. Няма и да имам, понеже това заглавие ми носи неприятна емоция. Страдам от стереотипи и предубеждения. Жалко.

Не пипай тази книга!
Добре. Няма. Заглавието не е нито оригинално нито загадъчно. Не събужда и никакво любопитство. У мен.

Кривата на щастието: за спорта, Вселената и всичко останало
Форест Гъмп? Не си падам по Дъглас Адамс, но подобно рециклирано заглавие.. ай ай ай, каква липса на въображение.

50 нюанса сиво
Отново твърде бегла идея за какво става дума. Било четиво за тийнейджъри, любовна история с хардкор секс, казва народът, ама сцените били нелепи и всъщност било много куцо написано. Други пък се прехласват. Мен пък още от заглавието ми става досадно. Защо сиво? Лилавото е цветът на страстта. Значи, сивото = отсъствие на лилаво = страстта не на кристали, ами даже и на шушулки я няма. Сивото е цвят, асоцииран – !от мен – с амнезия, апатия, смърт, тишина и забрава. Е, и с черно-бялата фотография, която си е цяло изкуство, но бих се хванала на бас, че въпросната литературна творба е далеч от истинското изкуство.

18% сиво
ЗАЩО БЕ?! ЗАЩО?!?!

2 коментари »

  1. Благов?стъ Петровъ каза:

    March 9, 2016 в 8:06 PM

    Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна – филмът е доста добър! Скандинавско кино..

  2. Ka Hay каза:

    March 9, 2016 в 8:07 PM

    Може. На мен просто заглавието не ми допада

добави

Spam protection by WP Captcha-Free