Белият Ужас: Началото

в : TodayЗима

11.19.18

@ 8:52 AM

от GattaNegra

Настъпва началото на Белия Ужас.

Когато някой честити на някой друг първия сняг за годината, не винаги го троли. Понякога е искрено и носи топлина. Благодаря.

Сега очаквам ежегодното разединение на нашата общественост.

Едни ще плачат, че има задръствания, поледици и снегът не се чисти, комшиите не ринат, паркинги няма, автобусите нямат парно, снегорините не летят със сто…

Други ще се превъзнасят по детството си и ще ахкат каква е “Бяла Приказка навън” . Ще се радват както децата на пухкавите снежинки и на това, че грозните боклуци не се виждат.

В Пирогов и не само, ми във всяка Божия травматология ще е пълно с оптимисти и отчаяни хора.
И с камикадзета. Амин.

Трети в свещен еквилибриум ще реват поне на два гласа.

Обаче реално миналата година пак валя сняг.
И по-миналата.
И оцеляхме,нали?
Изумявам се, как уж интелигентни хора някак забравят, че Зима има всяка година. (Много мразя да ми е студено, но още повече не понасям липсата на здрав разум).

Схемата всъщност е абсолютно проста.

    • Аз

О, да. “АЗ” винаги е на първо място. Да не си кривим душата. Защото Е на първо място. Защото няма как иначе. Дори саможертвата е вид проява на егоизъм все пак 🙂
Важно е да посрещнем зимата с правилната умствена нагласа. Примерно, че през Ноември вали сняг и не е нищо странно. Учи се по физика, химия и география (поне).
Можем да го променим единствено, ако емигрираме.

Да не пренебрегваме доброто психично здраве. Доказано е, че липсата на достатъчно слънчева светлина води до депресии. За щастие, в наши дни има специалисти, способни да окажат помощ. Не е срамно.

Да знаем, че има достатъчно  Неща за правене през ледената епоха. Според мен човек винаги трябва да има таен списък с неща за правене във времето, когато не може да се излиза навън.

И-и-и… да разполага необходимата  екипировка. Говоря за подходящ парцалак и обущляци за сезона. ‘Ма т’ва е адски важно. О-був-ки-те-са-важ-ни!

    • Околната среда

Или иначе казано неживата природа и материалните неща.
Преди началото на студените дни да е взел човек мерки, щото да:
– се погрижи за дома си. Примерно да вземе навреме мерки да не му замръзнат тръбите, когато паднат температурите, или да не му паднат стрехите от натежалия сняг, или клони на околни дървета;
– е сигурен, че е оборудвал автомобила си според добрите практики с гуми, течности и обслужване според сезона, за да е безопасен за себе си и околните;
– е ефективен и е проверил навреме лопата за сняг има ли, няма ли, останала ли е от миналата година;

    • Разните други твари

Съседите са първи в този списък . Ако има Човек възрастни съседи е добре да се поинтересува има ли кой да им напазарува през ледниковия период. Примерно. Повечето хора имат живи по-млади роднини или приятели. Не всички.
– Следват роднините. Нарочно ги слагам на второ място. Понякога съседите са по-близо от роднините и географски и ментално. Но и за тях важи горното.
– Човек трябва да държи връзка с приятелите и познатите си. Както се знае, това е мрачното време от годината. Дори безобидна, на пръв поглед реплика, може да е вик за помощ.
Градината трябва да спи зимен сън. Или саксиите, все тая. Да се зазимят зеленините си е задължително.
Животните са изключително важни. Лични, диви или обществени (нали улични няма). Има ли котката къде да спи на топло, докато съм на работа? Кучето на паркинга от къде намира зимата храна? Това парцалче на земята дали не е прилеп в беда? Случайният минувач най-често е единствен шанс за оцеляване на животно в беда и подмине ли (минувачът) без да действа, то е обречено. Един сигнал поне до Дивите Животни или РИОСВ не е нещо супер сложно.

Та… Тяма нужда от драми. Зимата си я има всяка година,  още от преди Лили Иванова.

(Снимката е Михаил от снощи след две палачинки и малко размисъл.)

добави

Spam protection by WP Captcha-Free