“Човешкото тяло – разкрито и реално” – отговор на статията в orthomatic.net

в : Today

05.09.13

@ 11:34 PM

от GattaNegra

Статията, на която отговарям ТУК

Привет.
Сляпата унесеност по религията за мен е била винаги непонятна. Дразнеща Признавам си открито, че се подразних от статията ти и сега ти отговарям. естествено, може да ми изтриеш отговора, но понеже стана дълъг ще го пусна и другаде, защото след толкова писане ще ме е яд да изчезне.

АЗ бях на изложбата и ще ти кажа следното:
Не е правилно да съдиш нещо, за което нищо не знаеш. Когато правиш това ти се превръщаш в един вресльо, просто вресльо без реално становище, без обосновка и без смисъл – независимо колко разумно звучат доводите ти, те са нищожни просто защото говориш за нещо, което не познаваш. Може да си вярваш сам, даже моgе и да ти е тъжно, че другите не ти вярват но .. туй то.

Относно снимката, която си .епнал най-горе – тя НЕ Е от изложбата в София, тя е от изложбата на НЕМЕЦА.

И сега да ти обясня разликите – немецът твори изкуство от пластинирани тела и ни най-малко не се съмнявам, че качеството и изработките му са в пъти по-добри. За жалост немските експонати България скоро няма да види – се сме развити до там…  Неговото изкуство се изразява в това, че аранжира телата по разни начини и така имитира нормални и не толкова нормални неща от ежедневието.  Почти като във восъчните музеи, но с уговорката, че чарковете на експонатите се виждат добре и са доста по-любопитна гледка от оцъклените восъчни фигури.

А тези експонати в ЦУМ са наплескани, смотано направени, криви, приличат на пластмасови, даже имат обезцветявания и пожълтявания тук-таме, прах, умрели паяци и т.н – когато се гледат от близо. Когато се гледат от далеч приличат на съвсем съвсем невинни пластмасови макети и нищо повече . Ето това е разликата.

А, да, има и още една значителна подробност, свързана с тази снимка –  може да ти е интересно да си я намериш в закона за авторското право, както и в параграфите и алинеите относно клеветенето, уронването на престижа и т.н. Интелигентен човек си, ще се справиш.

1. Кои български държавни и общински институции са разрешили провеждането на изложбата?

Това, мисля,  няма как да разбереш тук  – има си начини да се разбере, но те не са да вряскаш в Интернет. Но аз зная – ти го правиш нарочно, за да се вдигне шум, да кипи и съска напрежението. Точно психология добре обяснена от  Пратчет – дай на хората да говорят за нещо, да беснеят и ето ти скандал.
Надявам се никой да не се върже на тази манипулация.

2. Как това разрешение се съотнася с разпоредбите на Закона за здравето?

А какво общо има закона за здравето? Тези пластинирани тела са по идея толкова добре дезинфекцирани и киснати в такива химикали, че надали е останало нещо био в тях – сигурно им трябват около три века  – като на пластмасов бидон от зеле – за да се разградят в земята. Замисли се, не реагирай първосигнално.

Но това разрешение вероятно се съотнася така , както следните родни действителности:

0 – возене на трупове в не-специално-определени-за-целта превозни средства – разбирай катафалки, хладилни камиони и тн. – можеш да го видиш пред моргата например – труп в такси или частна кола ..

1 – съществуването на вериги за бързо отравяне като мак доналдс, кейефси и тн.
– Научно или не, доказано е, че тия боклуци не са храна, те са химия и отрова, задръстват телата ни и бавно ни убиват, мозъците ни се съсухрят от тях. Но тях ги има и са МОДЕРНИ, нали?

2 – кока-кола и всички “храни” и “напитки” с изкуствени подсладители –бавна отрова–, които се продават по магазините.
– Царевицата е по-евтина алтернатива на захарта, нали? А всъщност парите,които се спестяват за захар отиват за какво? за ЛЕКАРСТВА! Това всеки го знае, но продължават да се пият тези боклуци и те са МОДЕРНИ.

3 – вредните неща, които детето ти всеки ден си купува от лавката в училище.
– Ами да, иди да видиш какво се продава в тая лавка и ми кажи, че детето ти не яде тия боклуци? Има закон, да , точно за тия храни и той не се спазва. И е МОДЕРНО да се ядат гадости, иначе си задръстен и никой не си играе с теб. Или те обявяват, че си на ДИЕТА и ти се подиграват.

4 – натровените от пиенето деца, за които всеки ден четем по вестниците.
– Ами те не са си сварили ракията, някой им я е продал, нали? Имало вечерен час, имало забрана за продажба на деца Ама наистина ли? Я прати детето да купи ракия, да видим ще му продадат ли?

5 – Енергийните напитки. Я ми кажи, а те ИЗОБЩО трябва ли да се продават свободно, или трябва да има строго следене на кого се продават и по колко? И са модни дори. . .

6 – смрадта в затворените помещения в Зоопарка. Ти ходил ли си скоро на Зоопарк?  А знаеш ли как смърди при маймуните и лъвовете? И дали тая смрад е безопасна за дишане? А за зоопарковете закони няма ли?

7 – Клиничните пътеки, направления и здравната каса, която все нещо не покрива, а идеята е уж тях като ги има всичко да е на ред. А на ред ли е? Хората измират като молци?  А правото на живот на гражданите доколкото зная включва достъп до медицинска помощ, Хипократовата клетва пък задължава медиците доста…

8 – Погребение в отворен ковчег, роднините наобикалят мършата на непрежалимия покойник и го галят, целуват за сбогом и тн., а той най-вероятно е вече мъртъв поне от три дни — нали аутопсии, работи. И за това какво би казал здравния закон? Сигурно си е направо полезно?

9 – Музеите по естествена история – примерно природо-научния. Там оцъклени проскубани и разпадащи се препарирани животински трупове натъпкани със слама се хилят от витрините. В него огромни хлебарки ръфат експонатите.  Как става ли? Ами тия хлебарки са пеещи хлебарки по 8 – 10 см големи. Те са затворени в аквариумчета с дупки отгоре. Люпят им се малки. Малките излизат от тия дупки. ОСВЕН това ги хранят с по-малки насекоми, в т.ч. по-малки кафяви хлебарки. Те също могат и излизат през дупките на покривчетата на аквариумчетата на най-големите пеещи хлебарки. В резултат ходят из целия музей, пъплят по препарираните животни – мечки, лисици и тн. и по посетителите. Въпроса мога да повторя и другаде – там при детската психика и кой следи и наказва такива прояви, но знаеш ли ти едно дете с алергия или страх от хлебарки как преживява ужаса да го задължат от училище да иде на музей или да му пишат 2 в бележника, защото музеят е част от учебната програма? А да си донесе пеещи хлебарки вкъщи, понеже музеят се управлява като килер, а не като музей? За този проблем аз лично съм уведомявала Управата на музея преди години, но не вярвам да са взели мерки.

10 – Мощите – връщам  се на тях. Мърша от незнамкогоси – тридесеторъкия единадесетокрак мъченик избеи си кой, чиито мощи се целуват и замърсяват пре-спокойно от вярващите по празниците. И вечно някакви църкви и общности спорят тези мощи истински ли са или не са?

….за съжаление, не намирам начин да обясня на невярващ (макар и мислещ) човек смисъла на почитането на мощите в Църквата и как това не само няма нищо общо, ами има точно противположен смисъл на този от изложбите с пластинираните трупове.

Не, много те моля, направи си този труд и го обясни. Не се измъквай като баба ми “защото така казах!”л Църквата има навика да мънка и замазва, но аз те моля, хайде изрази се точно и ясно за всички нас, неверниците. Отвори ни очите.

Нека да напомня, пластинираните трупове НЕ са сложени там да ги целува мало и голямо, да им принася дарове и да ги почита. Пластинираните хора са там за да си види човек карантиите отвътре. Точка.

Аз вярвам в магии, висши сили и извън земни, но НЕ вярвам, че който и по каквато причина е създал земята и живота на нея – ако е създадена с умисъл, а не възникнала както гласят научните теории – наистина е искал да държи хората в подчинение от страх и неведение. Да, страх и неведение – защото нали на добрия християнин му се забранява да пита прекалено много, му се проповядва да е доволен от това, което има – да не се амбицира прекалено много. Да не вдига глава. Да е виновен, че не се чувства достатъчно виновен от началото до края. В същото време свещениците ходят с ролекси и мерцедеси, окичени със злато и с шкембета като дини, църквата трупа несметни богатства… И ако това не е нездраво лицемерие…

И един допълнителен въпрос, който ме е мъчил цял живот – добре де, мощите не са ли в разрез с канона? Не беше ли казано на идоли да не се кланяме, а само на Него? Не се ядосвай сега, не убивай пианиста – толкова зная, за това питам.

Е, виж, само докато изпия половин чаша чай ти намерих едни от многото адски ужаси, които дебнат да разболеят човек на всяка крачка.. А ти си се емнал срещу някакви парчета пластмаса, които НЯКОГА СИ са били хора. А може би не?
Я се замисли – ако бяха пластмасови щяха ли да могат да вземат по 15 лв за билет?

Да ти напомня – преди векове е било модно хората да се снимат пост мортем с умрелите – нагиздят ги с дрешка и гуднат на специална стойка и после позират маса време за да може  старовремския фотоапарат да направи снимка. След това фотографът доукрасява нещото поставяйки очи на ръка.
Пак преди време са се правели публични аутопсии. Заради тях и заради това, което ти написаха по-горе знаем толкова много за тялото – Леонардо, Микеладжело и т.н. са живели въ време, в което е имало много неизвестни и е имало какво да се учи. И не Аушвиц и Менгеле, а Ренесанса и Леонардо са началото на стремежа към просперитет и знания.
Земята пък е кръгла.

Дори днес у някои племена съществува традиция известно време след погребението човекът да се извади и да се премести или да се извърши друг ритуал. Да, християнин може да каже , че това са варвари, за това го правят, но тези племена са били племена и са правили това още преди да има християни и вероятно ще продължат да си следват обичаите  още дълго дълго време.
– т.е. морбидното у човеците си го има от време оно., тази изложба не е нищо ново под слънцето, просто е по-цивилизовано направена.

3. Ако организаторите са твърдели, че труповете са били завещани за медицински цели, представили ли са пред българските власти копия или оригинали на въпросните завещания за всеки отделен труп и каква правна стойност би имало подобно завещание според българското законодателство?

А къде пише, че не са представени? И даже да бяха окачени на видно място по стените – щеше ли да успееш да ги разчетеш?  Мен не ме интересува, теб ако те интересува отиде ли да попиташ където трябва къде са документите, или вярваш на жълтата преса?  Ако скандал наистина имаше, нямаше ли да се разбере? Нашите управници не са ЧАК толкова малоумни, че да не обърнат внимание на половин етаж от ЦУМ тъпкан с крадени трупове.

Моля, когато отидеш да попиташ, разбери и къде погребват китайците и виетнамците, които работят на пазара Илиянци. Аз по гробищата китайски гроб не съм видяла.
Носи се слух, че тайно ги кремират и след това с техните документи тайно тук заживяват техни роднини или хора, приличащи на тях. Интересно ми е да науча. Дали пък пластинираните тела не са правени точно тук, като са ползвани починалите в Б-я незаконнопребиваващи азиатци?

4. Било ли е потърсено становище на Държавната агенция за закрила на детето във връзка с психологическото въздействие на изложбата върху детската психика? (Напомням, че децата ще могат да гледат изложбата безплатно).

Добре е да я гледат.
И ще се обоснова ЗАЩО мисля така.

Нека преди това те попитам за:
– Как влияе непрестанната Чалга на детската психика? А чалгата в детската градина ?
– Сексът се навира в очите на всички ни навсякъде и непрекъснато. Кои организации и органи за защита на децата ще реагират?!
– Как влияе желанието на Мама да изглежда като ВИП-проститутките  – Николета и т.н. шестващи на синия екран, а не като нормална заета жена?
– Как влияе на децата фактът, че родителите са толкова заети да гарантират оцеляването на детето, че му забравят цвета на очите?
– Как влияе на детската психика неграмотността и липсата на интерес към книги и спорт насадени от шкембето и простотията на родителите?
– Как  им влияят всекидневно раздухваните новини за мъчително убити животни и измъчени хора, които се самоубиват?
– Как се чувстват, когато другарчетата им с повече пари си купуват оценките или си ги заработват по трети начин?
– Какво им е на децата, когато виждат как учителите им изкукват? Аз имах една учителка, която каза : ” Винаги съм искала да бъда учител, да преподавам. След училище обаче работя като чистачка. Парите не стигат само с тая заплата, аз съм вдовица и иначе не бих се справила” Беше преди 15 години, но още я помня. Невероятна жена. Но какво ли е станало с моята психика след тоя разговор? Да я съдя ли?

Предполага се, че на такива мероприятия децата са винаги с родител – не се пускат просто така. И е решение на родителите дали да си водят децата там или – не, с ясно съзнание къде отиват.  Никой не е подкарал БГ Мама пред дулото на танка да ходи на изложба, нали?
Хората са решили да направят едни пари с малко скандал – ще изгубят от билетите на децата, но пък ще докарат мама и тати – а истинските пари ги дават мама и тати, децата не печелят пари . Но децата си говорят – Пешко казва на Гошко къде е бил, той пък казва на Иван и Мариан … и ето ти още поне 5 билета продадени… Защото веселите птички чуруликат и са накарали мама и тати да ги заведат на изложбата.

Хората не са направени от веднъж – щрак и айде АЕЦ, айде Антибиотици…. Хората са еволюирали. През годините са били близо до раждането и смъртта – естественият, за жалост, край на всичко. Били са ловци, войни, не са имали лекарства, имало е болести, които днес са изкоренени …
Погребалните ритуали на различните религии и народи са различни.
Едно обаче ми е натрапено досадно ясно – шушукането , черните забрадки, писъците на стрините. Докато селяните на полето нямат време за размишления, гражданите колкото повече се цивилизоват, толкова повече се превземат по темата. Селянинът има да оре, копае, дои, стриже…. Ражда се детето и животът продължава. Теле или човек умира, но работата чака и няма как – животът продължава.  Съвременната МАМА се превъзнася, чуди се какво да измисли, прекалява, изпада в крайности. Децата растат в саксии, държат ги на страна от възрастните, ако са стари и болни. А погребенията ни са едни мрачни и подтискащи събития  – човекът хем е Там, приет и закрилян, хем нещо никак не се радваме, че е Там. Бабите се събират по погребения на познати за да поклюкарстват.
Човечеството обаче става все по-пластмасово, все по-вяло и все по-гнило – Не само физически – сега спортът е подценяван, тонусът на здравото тяло дори у човек със заседнал начин на живот може да се имитира с един РедБул да речем. Духовно ние сме мумии. Съсухреният лицемерен  антиморал на бившия СОЦ режим все още стиска и не пуска, но се огъва пред пошлия стереотип на запада. В резултат днешните млади хора имат проблем с огромния стрес, нежеланието да бъдат буфер между старото и новото.
Навремето хората са били по-близо не само до смъртта, но и един до друг. В момента са като извънземни – всеки с носа право напред, да оправи себе си, да спаси първо себе си. Идеалните жени са пластмасови, идеалните мъже и те – пластмасата в портфейла е най-интересна… мебелите и съдовете и те са пластмасови….

Ето защо според мен тази пластмасова изложба е много полезна – приближава хората един до друг, до началото и края – нещо, в което религията в своята строгост и фанатизъм се е провалила много отдавна. Дава на младите детски умове ясна представа какво има в телата им – така може би ще решат да станат лекари или спортисти, или поне  да не пушат от пети клас… Или пък ако не друго няма да накълцат баба си или котката на съседа, за да видят какво има отвътре.
Приближава хората до първичното, помага им да слязат на земята без да ги кара на сила да ходят там да се плашат и цъкат с език.

5. Потърсени ли са становища на български правозащитни организации относно произхода на телата във връзка с (изобилната) информация в наши и чуждестранни медии, доклади на международни правозащитни организации и съдебни разследвания в различни страни по повод съмненията за използване на тела на екзекутирани (политически и други) китайски затворници?

Кого го интересува от къде са взети? Който е виновен да са взети незаконно някой ден ще бъде наказан – и в живота е така и в религиозните учения е така, нали?
Тези тела в момента са експонат, който по някое време ще бъде погребан, за да се изложи следващия. Вероятно тогава онзи, който се заеме с тая работа ще бъде информиран кого погребва. На теб защо ти е да знаеш – ти гледаш едни експонати без имена, те в този момент не са Кълката на Пешо и Мозъка на Стоян – те са “вижте мозък на пушач” и “ето ви язва”, “вижте, тази жена е починала от извънматочна бременност”. Ти не желаеш да им знаеш имената, не желаеш да се отъждествяваш с тях.  Те не са твоите светци.

Аз например през цялото време се опитвах да не гадая нещото пред мен как се е казвало и как е живяло, кого е обичало и дали е било обичано. Цялата изложба, макар и вече казах – мърлява – беше много поучителна, но повярвай ми изобщо не желая да се замислям относно индивидуалните съдби на експонатите. Всичко беше прекалено реално. Вероятно именно за това им нямаше табелките с имената Замисли се. Ако бяха сложили табелки с имената щеше да са не експонати, а ХОРА, и нямаше да имат 30 милиона посетители, нали?

– А за клиповете достъпни по Интернет с милиони кликове, в които се показват екзекуции и убийства на реални хора отговорност потърсена ли е?

– А за децата просещи по улиците с осакатени от родителите тела кой ще обясни?

– Защо не е потърсена и от хората, които всеки ден виждаме на синия екран – политици и журналисти, крали милиони изцапани с кръв пари? Защо пак питам, защо лаеш по нещо, което никой не те кара да посещаваш, при положение, че мафията всеки ден обрича на гладна смърт десетки хора? И то тук, в родната ти страна? Изложбата ще си отиде през Септември, но корупцията и лакомията ще си останат!

В заключение ще ти кажа още нещо – аз съм само на 30 години, и те призовавам да ОЦЕНИШ свободата да има такава изложба в България. Нашата измъчена демокрация според мен ни носи доста вреди, освен ползи , но едно е безспорно – цензурата е милиони пъти по-малка!!! Вече няма Кореком в който се пазарува с долари, купени от незаконни магураджии и след това концлагер , защото си пазарувал от капиталистите. Ето за това трябва такава една изложба и то в ЦУМ да се оцени и то добре – като доказателство колко са се променили нещата за тия 23 години!

добави

Spam protection by WP Captcha-Free