Турция VS Русия. Трите Битки.

в : TodayВкусниуреди

12.26.15

@ 10:03 AM

от GattaNegra

Всъщност..да. Стори ми се много смешно. И продължава да ми е смешно.
Не Международното Положение.

Онзи ден правихме сравнение на два „кухненски уреда“ от типа „улеснение за домакинята“.
Единия е произведен в Турция, другия – в Русия. И двата работят по същия начин като машинките за свиване на цигари.

Доста странно ми стана майка ми, която с изключение на страстта да си купува рендета, е един практичен човек, да има желание да пробва подобно „нововъведение“. Но… чула от приятелка, намерила си турската машинка, поръчала си я и ето, на 24ти се докопа до нея.

Приготви плънка, разгънахме зелевите листа, прочетохме упътването и хайде на купон сармите купон!
Турската машинка сви няколко сарми с триста зора. В реалния живот зелевите листа са неравни, имат тук-таме жили, кочан, понякога даже са поразкъсани.

Та.. настроени да правим еднакви сарми като в рекламата, изведнъж се озовахме пред купчина твърде реални зелеви листа и неубедителни перспектви да ги свием всичките с капризната турска техника.  :eyeroll: :eyeroll: :eyeroll: + :ItoldUso:

Макар от клипа да не става ясно, (о да, това ми е първият клип в Ютуб, така че смотан, хубав, остава!)  всъщност турската машинка СВИВА зелеви сарми, но зелевите листа трябва да са гладки и равни, като от каталог. Ако има дори и малко Кардашиян елемент, те просто не стават. За да сме честни, то и на кутията си му пише, че е за Лозови Сарми .. и баница .. и баклава.. Явно не за Зелеви и туй то. А сармите, които сви все пак станаха тънки и много добре оформени, стегнати и с правилно подпъхнати краища.

Майка ми реши, че ще ги навива на ръка и няма да се занимава с глупости, но …. нали уж сме тръгнали да правим сарми с машинка? Иначе какво му е интересното?

А в това време аз намерих как в Youtube една рускиня шат-пат и с едно движение на нейния патентован съветски Dolmer завива плънка секаква. Гледаме ние завистливо и цъкаме с езици.

На Коледа стават чудеса. Намерихме си и ние Dolmer. Благодаря на любезните жени, които ми помогнаха!

След кратка разходка епичното дерби мазало Турция – Русия започна с първата битка ХЕНДИКАП (даже два, единия от които полу-фатален)!

  1. Двете лепки, които са закрепени за корпуса на руската машинка с две малки пластмасови цъцки, изведнъж се озоваха свободно мотаещи се по масата, а цъцките – безследно изчезнали. Намерихме едната. Втората така и си липсва, но съм спокойна, защото я чух да пада под шкафа с умивалника 😀
  2. След това валякът за навиване започна да се измъква от ръчката при натиска, необходим за навиването на средностатистическата зелева сарма. Явно си беше, че е твърде къс. Хвана ме страшен яд. Единия боклук не пожелава да глътне по-дебелички листа и ги къса, а другият не ще да ще, заради някакви тъпи два милиметра пластмаса. Самия корпус на машинката и ръчката са добре отляти, нямат шупли или мустаци, пластмасата е плътна и стабилна. Само тоя валяк който не се задържа на мястото си! Аз обаче по гръб не падам.  С бормашината и лепилото цъцката зае своето място като естествено удължение на нещастния валяк и руснаците се върнаха на терена – минус две точки.

Турската машинка също получава минус една, понеже се наложи да търчим по никое време до другия край на София.  Ентусиазъм, т’ва е.

Турция  – Русия  = -1 : – 2

Ратът на Сармата

В зелевите сарми руската техника поведе убедително, като се справяше с листа, които турския и брат изобщо не желаеше да обработи.

Много голям плюс  – Dolmer с минимум усилие може да навие стегнато сарма от скъсани листа. Тя и баба ми сигурно може, но аз – не.

sar1 sar

Турция  – Русия  = -1 : 0

След като сармите се озоваха в тенджерата за термична обработка решихме да проследим Битката при Билото на Баклавата.

Тук като че ли руската машина отстъпи.

Работата с Турското съоръжение определено е по-лесна, що се отнася до твърде стегнато завиване на кори за баница с минимално количество суха плънка. Някои хора така ги обичат баклавите…

С турската почти веднага вдянах как стават, докато с руската малко се озорих зад кадър (то пак съм зад кадър, щото снимам). Все пак имахме небивал успех и с нея.

За да се навиват правилно фините готови кори трябва да се придържат, иначе се пързалят. Вероятно това придържане на кората изглежда леко мъчително, но пък върши идеална работа.

Няма го снимано, но всъщност най-дебелото на турската машинка е по-тънко от най-тънкото на Руската.

bakl bakl1

С твърда плънка и суха работна среда Dolmer щеше да изгуби предимството си заради плъзгането на кората, но пък не я стяга толкова.

Турция  – Русия  = 0 : 1

Засадата на Баницата

В мокра среда става .. мазало. В реалния свят няма нищо такова като внимателно поставяне на кората и цопване на лъжичка ориз. Понеже правим баница 😀  Размести ли се плънката, цялата лента ще стане в яйце и сирене. Та .. гнусливите да не гледат. Това е реалният свят, Яйцето и Сиренето са навсякъде и ако това ви тревожи, затворете тази страница и си пуснете Minecraft 😀

Турската работи по-добре със сухи плънки. Яйцето и сиренето не са и от любимите. Когато успее да захапе и да не размаже, свива прекрасни и много тънички …ъъъ… кори със следи от яйце и сирене. Твърде стегнати за моя вкус и с почти никаква плънка. Понеже е изджвъркала навън.

Руската .. за да захапе правилно, кората трябва да се придържа през цялото пътешествие по лентата, в противен случай не се навива, а се плъзга по цялата дължина на лентата и нищо не става. Когато стане правилно обаче, отново събира добро количество плънка, може да навива И рехаво, и стегнато. Рехаво ми харесва повече.

За жалост се изядоха преди да съм ги снимала 😀

 

Турция  – Русия  = 0 : 1
~ не е грешка, даваме по една и отнемаме по една.

  • миенето на руската машинка е по-лесно
  • раз / сглобяването на руската машинка е по-лесно
  • руската е по-компактна
  • руската няма метални части, в турската има една пружина, която мигом ръждяса
  • руската е по-стабилна, понеже са предвидени гумени крачета
  • турската е направена от много тънка и кекава пластмаса
  • ръчката за навиване на руската е по-удобна
  • платното на руската започна да пуска конци от края
  • платното на руската е зашито с един огромен шев, който (според мен) пречи на навиването (но не и на рускинята!)
  • платното на турската е от по-хубава материя
  • руската имаше нужда  от побългаряване, за да работи изобщо!
  • турската е по-евтина

Турция  – Русия  = 0:3

sink

Като цяло и при двете машинки за да е успешно начинанието трябва:

  • корите да не са изсъхнали (намазване с масло помага)
  • да са с оптимални размери (10 х 15 см. е ОК)
  • плънката да се позиционира правилно на лентата за навиване
  • да не се допуска кората да се пързаля по време на навиването

Прочетох безсмислена феминистка статия от някаква жена, която явно се мисли за доста оригинална. Нямало нужда да пести време, блабла.. Вероятно баба ми тия неща може да ги прави със затворени очи, но сега критериите като че ли са по-различни.

pitk2015

E, по повод цялото начинание качих първите си 6 безсмислени клипа в  Youtube, като рязах и лепих часове наред, научих, че avidemux не е моята програма, обаче още не знам коя Е моята, освен това с майка ми си спретнахме страхотен купон с тия сарми и баклави, с истерично хилене и цвилеж, което иначе НЯМАШе да стане, понеже цялото това задъхано готвене по Коледа ми е адски противно.

А вчера, докато пробвахме Dolmer  с по-гъста плънка за мини-банички-с-късмети даже се изпокарахме коя да прави баницата 😀

2 коментари »

  1. aquarium каза:

    December 26, 2015 в 12:12 PM

    @Gatta__Negra … и сега ми се доядоха сърмички 🙂

  2. Свой каза:

    March 4, 2020 в 4:57 PM

    Абе какви Руски машинки те гонят. От това което четех Dolmer са произведени в Близкият Изток. Де да беше Руска. Тея Турци и подобните им са се разпростряли навсакъде. Няма оттърване от техните боклуци. Като гледам как ги свиваш то на ръка щеше да станат по-бързо и по-чисто.

добави

Spam protection by WP Captcha-Free