Мартенициииии!

в : Today

03.01.15

@ 8:43 PM

от GattaNegra

Няма установени точни исторически факти кога е възникнала традицията, дали по време на кХан Аспарух или по-рано, но със сигурност се знае, че на другия край на света има едно племе Калаши, което има същата традиция.

ЗакИчването с бяло-червен конец в началото на Март (Марс) е хилядолетна традиция, може би едно от малкото неща от преди християнството и преди бекапетата и седесетата. Това е традиция, която обединява повечето българи, където и да са по света.

Дава се за здраве, на човек, който ти е близък. Или на всеки срещнат, ако наистина така се чувстваш.
Навремето в домашни условия са втъкавали по някой допълнителен детайл, ама само който е виждал домашна вълна знае колко е бяло бялото и колко е червено червеното.
Самият акт на правене на мартеници е нещото, което ги прави специални, магията на ритуала, това да седне жената в къщата и на ум ли, на глас ли, да нарича на всяка хубави неща.

Мартеницата е два конеца, червен и бял.
Всички останали изгъзици са кич и простотия.

Преди няколко години, може би 15 или 20 , с навлизането на чужденецките влияния и мартениците ни се изродиха. Спомням си в училище надпреварата на кого колко по-голяма и лъскава мартеница са подарили, хората с мартеници от китката до рамото …

Както всяка година провокацията е пълна.
Ходя по улиците и те са превърнати в бит-пазари. Отвсякъде са долетели на ята сергии с мартеници. На всеки ъгъл зъзне или стрина от село, или мургава кака с три хлапета. При коя да спреш? Каката до довечера ще е дала всичко за ракия, стоката и вероятно е крадена, а при стрината няма да намериш домашно производство. Вече всичко е внос. Абсолютно навсякъде можеш да намериш от педя човек – лакът Пижо и Пенда, през мартеници със Спънджбоб до “два конеца и мънисто” и всичките са на срамни цени.
По моловете и търговските обекти продавачите с нескрита досада оказват съмнителната привилегия да разгледаш какво купуваш, но по сергиите направо ти бутат в ръцете. Не те оставят да вземеш решение, а се опитват да изберат вместо теб. Ако не вържеш – не си интересен, зад теб се блъскат още 20 души, които искат да купят евтини китайски мартеници.

Всеки път се опитвам да взимам само домашни мартеници, но рядко успявам.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!!!

добави

Spam protection by WP Captcha-Free