Ленински съботник ‘2014 – равносметка =(

в : Todayбунище

09.26.14

@ 11:41 PM

от GattaNegra

Долното емпирично доказва, че зрънцето на бунището покълва и избуява независимо от добрите намерения.

Всяка година

Всяка година в началото на пролетта с подкрепата на общината се разпалва една паника, една битова суета и се проглушават ушите на мало и голямо. Телевизията и радиото гърмят с патриотични призиви “да почистим … за един ден”…

… едни медии взимат едни пари, за да рекламират едно мероприятие…

… едни родители възпитават едни деца на едни неща, един ден в годината, а после им показват точно обратното по цяла година…

Всяка година с плам в очите някои от съгражданите ни зарязват личните си задачи и се втурват да събират боклук и да чистят градинки и площадки, вярващи, че променят света и че го правят по-добър. Па макар и само за около четири часа.

Всяка година едни други наши съграждани подминават с насмешка средищата на този безсмислен труд, по-отдалече разбира се – сакън да не ги привикат в екшъна. Облечени с неделните си дрехи, дамите плякат с токчета в пролетната кал, а господата гнусливо внимават да не допрат някоя кирка или лопата, запушват си носовете и устите, за да не се нагълтат с прахоляка, вдигнат от стрините с метлите. От друга страна, чистещите граждани, макар и наврени до глезените в калта, гледат тези странници от високо, смътно съзнавайки, че доброволното чистене на (не само) чуждото бунище им носи някакво  класово превъзходство.  Па макар и само за около четири часа.

В тазгодишното пролетно почистване на бунището около блока се включиха двама души повече, ще рече – двама от съседите, които участват всяка година включиха и децата си. Те някак си стоят предимно пред компютрите, но пролетното чистене им се струва като приключение.

Купихме специално кирка и лопати – от ТАШЕВ, понеже техните са здрави. Аз ги купих – поръчаха ми да взема най-здравите.  Да де, ама не ми казаха, че с тях ще си служат предимно ЖЕНИТЕ от блока. Не, че няма млади мъже, просто те са над тези неща.

В радиус от два метра около блока от трите му страни всичко бе облизано.

Само че никой не забеляза до последния момент, че там, отпред, at the very отпред на блока боклука си седи.

Комшията реши да направи канавка, за да изтече водата, която се събира в една голяма локва пред входа. Веднага припърхаха едни лелки “от съвета” да се карат, понеже били ми(е)ли сега улиците и то на какво приличало това ние да цапаме.

Почистването приключи като по магия в момента, в който минаха “от съвета” да ни видят, че чистим. Не, че бригадата ни е мързелива, просто има нещо като негласно правило. Четири часа.

Боклукът стоя около седмица около контейнерите в специалните сини чували, които ни раздаваха. Чакаше се да мине специалната кола да го отнесе.

Точно на следващия ден се появиха първите хвърчащи пликчета  –  ако си нямаме гниещи пликчета с обелки зад блока, значи си нямаме нищо!

На снимката се вижда пространството ЗАД блока, което в деня на събитието (преди около 5 месеца) оставихме огребано от боклук, прекопано и частично засадено с чимове.

kochina

Така е в бунището … 365 дни в годината, минус четири часа.

3 коментари »

  1. aquarium каза:

    September 27, 2014 в 9:35 AM

    RT @Gatta__Negra: Ленински съботник ‘2014 – равносметка =( http://t.co/JOe5NjcGy7

  2. georgeyanev2 каза:

    September 27, 2014 в 9:43 AM

    RT @Gatta__Negra: Ленински съботник ‘2014 – равносметка =( http://t.co/JOe5NjcGy7

  3. georgeyanev2 каза:

    September 27, 2014 в 9:43 AM

    @Gatta__Negra Tова е демокрацията.За някои е обидно да хванат лопатата. Те са от елита @aquarium

добави

Spam protection by WP Captcha-Free