Детските градини и яслите … А кой плаща сметката?

в : So what ?Today

01.18.13

@ 1:23 PM

от GattaNegra

За момент не можах да повярвам какво прочетох в новините – задължителни детски градини и задължително обучение на децата преди това?! Нима управляващите не са наясно с истерията, която обхваща всички родители щом стане време за записване на детето в детска градина? Никой ли не помни реденето на опашки, скандалите с подкупи и т.н.? Как очакват, че когато този закон се приеме ще може и да се спазва, при положение, че няма достатъчно места за всички деца? Невъзможно е допълнителните детски заведения, необходими за настаняването на всички деца да изникнат като гъби за една нощ! Тези, които в момента съществуват не са на необходимото ниво – самите сгради се рушат, ниско платените служители не се справят с работата, санитарните норми не се спазват..

Говорейки за това се питам – има ли достатъчно квалифицирани педагози, които да бъдат назначени? Има ли пари, с които да им се плаща? И в момента има недостиг на педагози в училищата и заплатите им не са от най-високите.  Не познавам човек, който да си спомня с добро “лелките” в детската градина. Може би е нужно господа депутатите да слязат на земята!

Друга тема е как ще накарат ромското мнозинство да си прати децата в детските градини, и дали изстрадалата българка е съгласна нейното дете да посещава същата детска градина, да хваща въшки и т.н.? Скоро в ефир Меглена Кунева изрази мнение, че не може да се дават социални помощи без някаква инвестиция от страна на подпомаганите – в слчая трудова заетост, желание да се обучават и т.н. И все пак, аз се замислям: дали парите, които едно окъсано циганче изкарва на месец на улицата с просия, джебчийство и т.н. за майка си са по-малко, отколкото получава тя като помощи от държавата за същия период? Дали ще предпочете да го прати на задължителна детска градина, за да вземе помощите, и да се лиши от страничния си доход, или ще го остави на улицата и ще се откаже от помощите?

Училището е равен старт за всички, но не означава, че всички сме еднакви. Има деца, които се развиват по-бързо и по-добре от други. Как ще изтрием тяхната уникалност още преди да се е проявила, ще я смажем в пресата на задължителните забавачки и детски градини, където стискат, защото тоалетните са мръсни, спят по две в креватче, защото следобедният сън е задължителен, мръзнат на студено, защото градината няма пари за ток и парно, ядат стари храни, защото няма контрол?

 

добави

Spam protection by WP Captcha-Free