Lenovo Thinkpad T530 .. Премеждия..

в : So what ?Today

10.17.12

@ 3:03 AM

от GattaNegra

Тоя пост започнах да го пиша на 09.08 и ето как започваше оригинално:

Добричкият ми стар SL500 умира бавно (вече и един ред клавиатура не работи 🙁 ), за това вчера ли беше, си взех Lenovo T530
Няма виртуален numpad, с две видеокарти е и недогледах, че дисплея е от широките (стария ми е квадратен)..
И сега се мъча…
Минт 11 (последния с Истински Гном!) не ще да ще – зарежда до някъде и увехва.
Минт 9 зарежда, но в конзола, щото е стар като света.
Убунту не искам…
Минт 13  се инсталира заедно с проклетото Unity и до сега се борих с него. Под борих се имам предвид следното:
– Unity е безумно грозно и нефункционално и всичките ми опити да го заобичам откакто го видях преди няколко месеца са неуспешни;
– освен грозно е и като плевел и е немахаемо;
– има деривативи на Gnome – Cinnamon  и  MATE => винаги има ОБАЧЕ.
Обаче-то в случая, е, че аплетите, които свикнах да ползвам в годините ги няма половината, освен това alt+F2 / alt+F1 не работят. Компиза преебава всичко в момента, в който благоволи да тръгне. MATE се влачи като болна гъсеница на лаптопа ми, дали защото видеокартата е без драйвери или щото е смотано само то си знае.

Преди малко се отказах от тая борба, защото след като инсталирах вездесъщия драйвер за Nvidia…

Сега продължавам нататък.

Отказах се тотално от SolusOS  и Mint. Заради Gnome2 предимно, и заради и аз не знам, SolusOS просто ме подразни нещо.. Работих ден или два на IceWM  от яд.

Оказа се, че някак не успявам да накарам машината да има инсталирани хем драйвери за NVIDIA , хм тия за Intel-а. Bumblebee работи чудесно, просто аз нямам нужда от такива неща и за това исках да си ползвам NVIDIA-та, но в момента, в който ми хрумне да сложа И драйвер за Intel и видео картата  машината пощурява и започва да забива през 5 минути. Нищо освен тотално прочистване на драйвери и модули не помага.

В момента съм сложила XUBUNTU, защото ми се стори, че идва с най-читав драйвер за INTEL-ската карта. След дни на ред борби с нежелаещи да се компилират пакети и четене на логове до припадък реших, че ще карам с INTEL – ската карта, защото пести батерия, освен това Compiz не е чак толкова лаком Някой ден, когато ми остане време ще си инсталирам Diablo-то и  ще си се порадвам на NVIDIA-та.

Наличната драма е, че нещо NVIDIA-шко се е промъкнало и отвреме навреме както си правя нещо току забие, само рестарт го оправя…Това го наблюдавам и на една колежка на убунтуту, и все не ми остава време да се зачета в логовете. Спецификата на проблема е, че kernel.log просто изчезва – всичко от boot до момента на забиването, така че трябва да се пази на отделно място, ако искам да видя какво пише там изобщо. Гадорията се случва винаги, когато е отворен libreoffice  или нещо от сорта .. Gimp.. Интересно, когато имам firefox  с 20 таба и в същото време на друг прозорец FF гледам цял ден филми с flash player тоя проблем не се наблюдава… Може да трябва да огледам паметта и диска?   Не съм пробвала на Джамци и все се каня да го направя, ама на…

Нещо смешно: До по-миналата седмица – 01 Октомври 2012, за протокола, живях с идеята, че всъщност лаптопа няма Bluetooth.

Скапа ми се едно копче 18 лв. за нов механизъм?) и в сервиза замолих любезните девойки да сложат в лаптопа отделен модул за блутут срещу заплащане.Те доста се втрещиха и ме уверяваха всячески, че блутут имало. Накрая стартирахме Джамци и се установи, че СЛЕД като си намести обновленията гадината задейства и до тоя момент дълбоко скрития блутут. Е .. мерси, такова чудо не бях виждала. Почувствах се абсолютен кретен.

Не ми се пише да се излагам сега подробно, но ето какво до момента не е тръгнало с Linux:

  •  hibernate – не е пробвано да се подкарва
  •  fingerprint reader – не е пробвано да се подкарва

Останалите работи като че ли са ОК, няма да ги изброявам.

Само да отбележа две неща:

  1. Аз може и да вряках, че XFCE било гадно, но сега на фона на UNITY и XFCE-то е Gnome.
  2. Това чудо (вече наистина!)  няма индикация за CapsLock и малко се мята боб, за да се установи.

добави

Spam protection by WP Captcha-Free