М-Тел?! Nein, danke!

в : So what ?Todayниско качество

05.27.11

@ 6:12 PM

от GattaNegra

От години съм редовен клиент на М-Тел България – имам два договора с тях, и три номера.

Преди Нова Година, както и в момента, фактурите са забавени.

Веднъж дори ми се наложи да увелича кредитният си лимит по простата причина, че понеже няма издадена фактура няма как да си платя сметката, но лимитът е надхвърлен и телефонът ще се спре. Или поне така ми беше обяснено.

В средата на  Април 2011 в телефонен разговор служител на М-Тел ми заяви, че неплатени фактури нямам, защото още не са излязли. Също така ми се обясни, че ще имам гратисен период от 60 (шестдесет дни) да си платя сметките, когато фактурите най-сетне излязат. На 21 Април 2011 най-сетне първата фактура се появи, както съм заявила- по електронната поща.
В нов телефонен разговор ми заявиха, че тя е издадена на 26 МАРТ 2011, и срока за погасяването и тече от тогава! Как е възможно, при положение, че на мен фактурата се връчва по електронен път почти месец по-късно, и че самата фирма дни по-рано по телефона ме  е уверила, че издадени фактури няма, изведнъж да твърдят, че всъщност фактура има, и то издадена със задна дата – отпреди месец?

Второ:
Служителите на М-Тел и на Handy – техен бизнес партньор – са еднакво нелюбезни и неотзивчиви в отговорите си.
Нееднократно подавах сигнал, че има грешка в системата – по-специално в клонът на Хенди в кв. Младост 4 в София, до магазин Фантастико.
Грешката – информацииите за сметките по двата ми договора са разменени. Пример: При желание от моя страна да заплатя сумата по договор А, ми се подава сумата по договор Б и обратно. Т.е. аз всъщност нямам яснота какво плащам и мога да го разбера само и единствено ако се обадя на *88, или успея някак да изтегля фактурите си от страницата на М-Тел.
Проявих желание да подам писмена жалба в съответния магазин на Хенди и анонимният служител там ме уведоми цитирам „ ми напишете си я, като толкова искате, ма няма кой да ви я чете. Това не е наша работа – да го оправяме. М-Тел така ни дават информацията“. Настоях повече, че това е проблем между двата бизнес партньора и не би трябвало да засяга мен като потребител, при което той едва ли не ме изхвърли от магазина.
При опит да се свържа директно с Хенди – централен офис – ме оставиха да чакам на линията, докато разговорът прекъсна.

Опитът ми да обясня проблема по телефона на служител на *88 беше също толкова „продуктивен“ – човекът ми предложи да ползвам клона им в м–н Технополис София, Младост 4 Околовръстен път № 265. Устната му препоръка беше да не работя с Хенди повече, защото проблемът скоро нямало да се оправи.

Нямам яснота към кого да се обърна.

Трето:
При изразено от мен желание да ми се представят сметките, да ги платя и да спра да съм клиент на М-Тел, ми се заяви, че трябва да са ми платени всички сметки и трябва да заплатя неустойки заради двегодишният си договор с фирмата – всичко това изговорено с роботска увереност от служителя на фирмата. Пренебрегнах факта, че аз няма как да си платя сметките, защото те не са в състояние да ми издадат фактурите (в момента, за който говоря не бяха издадени!) и просто реших да изчакам, защото нямам никакво желание да плащам неустойки, при положение, че очаквам заради проблемите в системата, неплатените сметки и т.н. да ми се спрат телефоните всеки момент!

Практиката в момента да има висящи фактури на незнайна стойност от Декември миналата година, системно издавани със задна дата, които, когато евентуално се появят, да се налага да проверявам една по една с молив и калкулатор в ръка  не е представата ми за лесни и удобни отношения с мобилен оператор!

При едно системно и редовно издаване на фактури с подробна разбивка всеки би могъл да си провери отчитанията по апарата и по фактурата и ако изглежда, че има разминаване – да потърси съответните отговори. За съжаление подобно нещо не е възможно с текущото форматиране на въпросните фактури и поради факта, че не всички апарати пазят данните за проведените разговори пет месеца.
Защо такава проверка от страна на клиента е наложителна? Лично за мен твърде многото проблеми в системите за отчитане и фактуриране на М-Тел, както и прекалено многото сигнали в публичното пространство от потребители за „надписани“, объркани и платени два пъти фактури са достатъчна причина да изпитвам съмнения. Като редовен и до момента лоялен клиент аз не се чувствам доволна. Чувствам се абсолютно безпомощна да се справя с положението.

Фактурите, които ми се изпращат по и-мейл нямат подробна разбивка, за да проследя дали са поне на вид  коректни.

Наистина, в момента последната фактура, която ми е изпратна на 02 Май 2011  е за периода 28.03.2011-27.04.2011.

За жалост форматирането на фактурите, достъпни на сайта на М-Тел прави почти невъзможно да  ги отворя на операционна система, различна от Уиндоус, и с текстов редактор различен от Microsoft Office какъвто не ползвам нито вкъщи, нито на работа и няма специално да си купя заради фактурите от М-Тел!
При опит да отваря такава фактура с Open Office почти винаги някоя от колонките излиза с развалено форматиране, или е разместена, или десетичният разделител е неадекватен, при което съдържанието вътре става негодно за опериране.
На въпрос от моя страна как да избегна проблема, служител на М-Тел ме уведоми, че ако искам мога да ползвам емулация, за да разгледам фактурата си.
Да, наистина, мога и да я гледам на сайта на Мтел в статичен вид, но това не позволява сортиране и куп други неща, крайно необходими за да може човек да изолира и анализира информацията.

Това, че за момента се твърди, че издаването на фактури тече по график не може да ми гарантира сигурност и спокойствие с тях като мобилен оператор за в бъдеще.

Последният ми разговор иницииран от сулжителка на компанията М-Тел беше,  лично за мен, твърде унизителен.
Въпросната дама, чието име не си спомням, ми се обади, за да ме попита дали искам (?!) понеже съм лоялен клиент като обезщетение за неиздаването на фактурите в срок, да ми направят отстъпка – една месечна такса (около 9 лв. според тарифния ми план). Това така щедро предложение надали наистина би могло да компенсира изхабените ми нерви!

И още: Смятам, че лозунгът „Българският мобилен оператор“ в заглавието на електронната страница на български на компанията е пресилен и подвеждащ. М-Тел не е изцяло българска компания, освен това има и други мобилни оператори, опериращи в България.

Разочарована съм от отношението на М-Тел към мен като потребител. Тук въпросът вече не опира до издаването на фактурите. Просто не желая да бъда повече клиент на тази компания.  Искам да упражня правото си,когато дадена услуга не ми харесва да се откажа от нея и да не плащам за нещо, което не желая да ползам.
Бих желала да си платя сметките и да сменя мобилният си оператор, запазвайки един или повече от номерата, които ползвам в момента.
Апелирам за това автоматичното подновяване на договора и налагането на неустойки в размер на оставащите месечни такси да се отмени, прекрати и забрани!!!
Противното, по мое лично мнение, е едно натикване на потребителя в клетка!!!

1 коментар »

  1. брат по съдба каза:

    June 3, 2011 в 5:21 PM

    И аз съм абонат на “българския мобилен (?!) оператор”, но когато фактурите започнаха да закъсняват, реших да действам изпреварващо. Понеже телефоните ми са фирмени, като управител на фирмата написах едно любезно писмо, в което обясних, че нямам желанието да се превръщам в нечий длъжник поради нечии прищевки или техническите проблеми и че държа счетоводството ми да бъде водено стриктно, което означава фактурите да бъдат предоставяни и осчетоводявани своевременно. Общо взето им стана ясно, че в никой съд тяхната теза не би оборила моята, така че след два дни си получих закъснелите фактури и оттогава насам общо взето се движат по график. Съветвам те да си прочетеш договора с оператора – там би трябвало да пише в какъв срок след изтичане на отчетния период се издава фактурата. Дори да си частно лице, нищо не ти пречи да хванеш за яката първия срещнат управител на бизнес-център на оператора и благо да му продумаш, че ако те не си изпълняват задълженията по договора, не виждаш причина ти да го правиш. Обикновено твърдата игра в рамките на закона работи.

добави

Spam protection by WP Captcha-Free