Еко торбички ама друг път! (за лайната на нашите любимци)

в: So what ?TodayДомашни любимци

18.10.12

@ 1:26 AM

от GattaNegra

Оригиналното заглавие на поста:

Лайняна работа – котешки тоалетни и торбички за лайна, за стопаните с любоФ!

online Зоомагазините са измекяри.

Ако не ти се чете целия пост, но искаш да разбереш защо мисля така – мини нататък!

Сега като имам две котки у нас положението е следното х 2:

  • ака се поне два пъти на ден;
  • пишка се поне 4 пъти;

Ползвам бентонитови котешки постелки, защото:

  • силиконовите  – се вмирисват и коткАТА (моята, тя ми е мерило)  пикае отвън, из банята или ДО тоалетничката, но те и вътре в нея. Бойкотира я още на третото пикане, прегнусява се само за акането, но с видимо нежелание, понеже пикнята не се маха, а само потъва в прозрачните гранули и УЖ не мирише, но аз си я усещам, а котката .. не ми се мисли …
  •  дървените – ми извинете, ама те освен, че миришат на напикан картон и се разкашква всичко вътре не стават за друго освен за илюстрация как за нищо не стават. Котката стиска един цял ден преди да влезе за втори път в тоалетната си и когато го направи беше с такава физиономийка, чак ме досрамя, че едва ли не и правя номер.
  • други – ми не знам какви други всъщност съм пробвала – като ни беше нова котката купувахме всеки месец различна, за да установим по метода проба-грешка, за да разберем коя е най-добра. Обаче ..

БЕНТОНИТОВАТА тоалетна, и то ситната намирам –също и котката така намира – за най-добрата до момента.

Защо?

Както описах по-горе преди Кити чистехме тоалетната почти след всяко ходене – или около шест пъти дневно. Да, за да не мирише трябва да се чисти непрекъснато, точно както си пуска човек водата от казанчето. Няма други положения. Ако няма човек вкъщи и не се изчисти не е фатално, но котката подивява и вдига скандали, че и е мръсно и е обидена часове наред. Не разбирам как някои хора пишат из форумите, че едва ли не просто сменят постелката веднъж седмично. Не ви ли смърди we? Каквито и варианти да сме пробвали котката е най-доволна когато се чисти поне 5 пъти дневно.

А сега – нататък!

Значи сега с Кити сметката показва, че у нас общо котешки тоалетни се чистят средно около 10 пъти дневно.

Пишканото отива в коша за боклук, а аканото – в тоалетната.

Да де, ама то бентото в плика в кофата пак си намирисва, и вече като е в двойно количество направо си стана драма, защото отвориш ли кофата те лъхва една миризма… Дори и да се изхвърля всеки ден – пак се усеща. Ето защо ме осени да пъхам всяко пишкано в торбичка и така да ги изхвърлям. Пробвах – получава се идеално и не мирише.

Да де, ама това са 10 торбички дневно, понеже понякога, когато не мога да изпощя аканото добре го мятам и него в торбичка – нали открих “топлата вода” с тия торбички…

Защо всъщност занимавам света с лайното на котката си?!

Ами ето защо:

След простата сметка, че ~6х30х12=2160 пликчета (Кити се предполага, че ще я връщам, за това не я броя!) и като се замисля за факта, че те са пластмасови, реших да се опитам да си купя подходящи пликове “за изпражнения” от …. ми от зоомагазина, разбира се.

И какво се оказа – или купувам 20 найлонови пликчета с контейнерче за 5 лв., или пък хартиено пликче за ~ 70 стотинки едното.

WTF???

Едно, че ако взимам найлоновите нямам идея какво ще правя накрая с всичките тия пластмасови контейнерчета?! и второ с хартиените сметката ми не може да е вярна, нали? – 2160х0.7=1512 лв. за ТОРБИЧКИ ЗА ЛАЙНА ГОДИШНО!!!

WTF???

 Добре, аз си измислям сама проблем, да разправям с котешки лайна, ами реално стопаните на кучета, които по закон са задължени да чистят след тях, те какво?!

Ок, казах си аз – хартиените от зоомагазина не ме уреждат, но дай да потърся bio degradable торби, нали найлоновите и без това ще стават по 55 стотинки догодина… (То бентонита е някаква глина там, така че мисля си, се размива, и ако го увия в еко-торбичка се предполага, че накрая нищо няма да остане, или поне ще е по-безвредно от нормално найлоново пликче?!)

След доста ровене в Интернет намерих и звъннах на две фирми, които предлагат такива продукти. Любезно ми се обясни, че те производителите нямали сметка и за това ЕКО торбички не се правели, технологията била по-скъпа и дрън-дрън.

Е КАК ТАКА?? нали изродите за това вдигнаха цените на найлоновите пликчета, щото не били ЕКО?Разграждали се по 1000 години?

Защо не се насърчават ЕКО торбичките тогава?

Все пак им досаждах достатъчно, че да ми предложат цена от 0.05 лв./бр.

Да ама обаче, аз реших да потърся по-сериозно и намерих, че има ХАРТИЕНИ торбички с цена За 1000 бр. – 25,49 лв. или пък биоразградими найлонови с цена за 1000 бр. – 8,64 лв.

Е, ето защо твърдя, че online зоомагазините са измекяри.

ПС. Ето линк за хартиените торбички, които смятам да си купя. Говорих си с хората, имат офис в Младост 3, цените на сайта са с ДДС.За кучетата, котките, децата и … мамата…

в: So what ?TodayДомашни любимци

@ 12:13 AM

от GattaNegra

Не мога да се въздържа и ще го напиша тоя пост, пък ако ще цялата БеГеДрама да се изреди тук да философства.

Коментарите се модерират все пак! 🙂

Начетох се на простотии тия дни из форумите по повод Кити и нейния проблем с транспорта, наслушах се на идиотски тиради относно защо се хранела котката пред блока и нека и сега като е застреляна. . . Вие не сте хора бе!

В момента, в който помолих ВСИЧКИ наоколо за помощ изведнъж от никъде се изръси един тон граждани, които на едро обясняваха как помиарите са за в кофата и как не сачма, а брадва трябвало –  да не се хабял материала.

“Не взела да си роди дете, на мачките ще трепери!”

Всяка година, особено около 15 Септември многохилядният български родител изревава колко скъпо било да се обзаведе ученик, как дрешките и тетрадките стрували майка си и баща си, колко тежки били чантите на учениците и колко трудно стигали отрочетата им до и от школото, как им липсвали извън класни занимания, колко били ниски детските надбавки … По форумите и из коментарите тук и там има бакалски сметки от типа “Гошко ми излиза ей-толкоз” …

После същите тези лавват с особено мнение за домашните любимци и уличините кучета. “Да гледаш куче е лукс”- отсичат някои. “Домашните животни – на село!” – лаят други.

Ами драги, мили съграждани(?) точно вашата бакалска сметка ще ви покаже, че едно дете е много по-луксозна придобивка, отколкото една котка или дребна порода куче.

И ако не си способен да гледаш животно дали може да се каже, че от детето ти ще стане Човек?

То ако родителите са идиоти за децата какво остава!?Lenovo Thinkpad T530 .. Премеждия..

в: So what ?Today

17.10.12

@ 3:03 AM

от GattaNegra

Тоя пост започнах да го пиша на 09.08 и ето как започваше оригинално:

Добричкият ми стар SL500 умира бавно (вече и един ред клавиатура не работи 🙁 ), за това вчера ли беше, си взех Lenovo T530
Няма виртуален numpad, с две видеокарти е и недогледах, че дисплея е от широките (стария ми е квадратен)..
И сега се мъча…
Минт 11 (последния с Истински Гном!) не ще да ще – зарежда до някъде и увехва.
Минт 9 зарежда, но в конзола, щото е стар като света.
Убунту не искам…
Минт 13  се инсталира заедно с проклетото Unity и до сега се борих с него. Под борих се имам предвид следното:
– Unity е безумно грозно и нефункционално и всичките ми опити да го заобичам откакто го видях преди няколко месеца са неуспешни;
– освен грозно е и като плевел и е немахаемо;
– има деривативи на Gnome – Cinnamon  и  MATE => винаги има ОБАЧЕ.
Обаче-то в случая, е, че аплетите, които свикнах да ползвам в годините ги няма половината, освен това alt+F2 / alt+F1 не работят. Компиза преебава всичко в момента, в който благоволи да тръгне. MATE се влачи като болна гъсеница на лаптопа ми, дали защото видеокартата е без драйвери или щото е смотано само то си знае.

Преди малко се отказах от тая борба, защото след като инсталирах вездесъщия драйвер за Nvidia…

Сега продължавам нататък.

Отказах се тотално от SolusOS  и Mint. Заради Gnome2 предимно, и заради и аз не знам, SolusOS просто ме подразни нещо.. Работих ден или два на IceWM  от яд.

Оказа се, че някак не успявам да накарам машината да има инсталирани хем драйвери за NVIDIA , хм тия за Intel-а. Bumblebee работи чудесно, просто аз нямам нужда от такива неща и за това исках да си ползвам NVIDIA-та, но в момента, в който ми хрумне да сложа И драйвер за Intel и видео картата  машината пощурява и започва да забива през 5 минути. Нищо освен тотално прочистване на драйвери и модули не помага.

В момента съм сложила XUBUNTU, защото ми се стори, че идва с най-читав драйвер за INTEL-ската карта. След дни на ред борби с нежелаещи да се компилират пакети и четене на логове до припадък реших, че ще карам с INTEL – ската карта, защото пести батерия, освен това Compiz не е чак толкова лаком Някой ден, когато ми остане време ще си инсталирам Diablo-то и  ще си се порадвам на NVIDIA-та.

Наличната драма е, че нещо NVIDIA-шко се е промъкнало и отвреме навреме както си правя нещо току забие, само рестарт го оправя…Това го наблюдавам и на една колежка на убунтуту, и все не ми остава време да се зачета в логовете. Спецификата на проблема е, че kernel.log просто изчезва – всичко от boot до момента на забиването, така че трябва да се пази на отделно място, ако искам да видя какво пише там изобщо. Гадорията се случва винаги, когато е отворен libreoffice  или нещо от сорта .. Gimp.. Интересно, когато имам firefox  с 20 таба и в същото време на друг прозорец FF гледам цял ден филми с flash player тоя проблем не се наблюдава… Може да трябва да огледам паметта и диска?   Не съм пробвала на Джамци и все се каня да го направя, ама на…

Нещо смешно: До по-миналата седмица – 01 Октомври 2012, за протокола, живях с идеята, че всъщност лаптопа няма Bluetooth.

Скапа ми се едно копче 18 лв. за нов механизъм?) и в сервиза замолих любезните девойки да сложат в лаптопа отделен модул за блутут срещу заплащане.Те доста се втрещиха и ме уверяваха всячески, че блутут имало. Накрая стартирахме Джамци и се установи, че СЛЕД като си намести обновленията гадината задейства и до тоя момент дълбоко скрития блутут. Е .. мерси, такова чудо не бях виждала. Почувствах се абсолютен кретен.

Не ми се пише да се излагам сега подробно, но ето какво до момента не е тръгнало с Linux:

  •  hibernate – не е пробвано да се подкарва
  •  fingerprint reader – не е пробвано да се подкарва

Останалите работи като че ли са ОК, няма да ги изброявам.

Само да отбележа две неща:

  1. Аз може и да вряках, че XFCE било гадно, но сега на фона на UNITY и XFCE-то е Gnome.
  2. Това чудо (вече наистина!)  няма индикация за CapsLock и малко се мята боб, за да се установи.


Те Са Тук!

в: So what ?Today

09.10.12

@ 2:37 AM

от GattaNegra

Извънземните са сред нас!?!

Скоро стана разговор с майка ми- дали има извънземни, това в Розуел извънземно ли е и как изглеждат извънземните. После го продължих с друг.

Поумувахме по темата и стигнахме до извода, че всъщност извънземните вече са тук. Добрата новина е, че явно са пацифисти.

Ако не бяха, щяха да са ни завладели и сега да копаем горчица някъде из СъмПилАйрян 5 …

Ми дошли значи те, и решили да ни изследват цивилизацията, за да разберат как да се интегрират.

Прихванали два-три спътника, поослушали се какво тече по жиците на хората и какво установили? Че порното, футбола и фолка са най-голяма част от трафика и най-гледаните канали.

За това сега имаме тонове Гагоподобни и Азисоподобни и футболисти, които се изказват, че те не търсят работа, а тя сама щяла да ги намери..

ТЕ СА ТУК!!!!

СИН СИТИ е прикрит космически кораб!!!

 

* Идеята развита по-горе не е точно моя – на разговора е. И на събеседника ми.

 Метъл!

в: So what ?

08.10.12

@ 12:25 AM

от GattaNegra

Метълът се мие, чисти,

във потоците сребристи…

Нивга ли не си се сетил

да постъпваш като метъл?


😀Кити – 1

в: So what ?TodayДомашни любимциниско качество

07.10.12

@ 7:30 PM

от GattaNegra

Коя е Кити ли?

Кити е поредното свидетелство за това колко тъпо племе сме ние, хората, и за това как една лястовичка пролет не прави, но пък може да те стопли като истинско лято.

Лиготии и безмозъчно бълбукане можете да видите ТУК.

Историята накратко:

Моя добра приятелка и нейните съседи и приятели се грижат за котките пред блока си, но един ден кварталния идиот вади флоберката и надупчва гз на една или повече котки – не се знае.

Приятелката ми намира кварталната любимка вечерта, на връщане от училище. Заедно с роднините, съученичките и комшийките се пищисва и вместо да настояват за арести пред полицията и да звъннат на 5 местни телевизии, те се заемат да спасяват котето сами. За добре осигурени материално хора такова нещо си е премеждие, а когато си просто тийн с двама пенсионери вкъщи – жив екшън. Полицията казала на пиклите да не говорят глупости и треснали телефона. Перфе… нямам думи.

Приятелката ми обаче е благословена с печени роднини, за това въпреки всички спънки и категоричния отказ на ВЪЗРАСТНИТЕ и РАЗУМНИ много важни и лични  хора(?) –не-роднини около себе си да я закарат заедно с котката при ветеринаря, тя успява някак да я занесе в кабинета. Там и казват, че котката има нищожен шанс, защото сачмата е заседнала право в сърцето и.

Въпреки това от София се наемат да и направят операция, понеже случаят бил интересен, че даже и без пари.

Отново настъпва драма, понеже клиниката е в София, а котето – на 500 км.

Мацката обаче, след двудневно пищене където се сетим накрая се ядосва, хваща си дърмите и автобуса и ей я на, в Централна ветеринарна…

Евалата! Значи, да не кажа голяма дума, но аз имам една такава приятелка. След като минава 1000 км заради котката пред блока, представете си какво би сторила за хората, на които държи? Пожелайте си, ако не сте благословени с такива приятели, поне да нямате такива врагове!

Докторите държат Кити на стационар и изследвания два дни и решават, че котето е в прилично състояние и може да се вземе за домашно обгрижване, докато зарастне раната и се намерят стопани.

Кити трябва да дойде у нас мен за изв. време, докато успеем да и уредим транспорт на обратно, и докато докторите кажат, че вече е наистина добре.

За жалост още е в клиниката, защото аз се разболях вчера, но само да ми мине злето и веднага я прибирам.

Тъъъъй…

Няма да обсъждаме защо въпреки всички рискове котки се хранят по мазета – това е друга страна на проблема с бездомните животни и няма място в тая тема.

Моята болка:

ПОЛИЦИЯТА: изрода, който е стрелял така утре ще уцели дете. Котето е било на площадката пред блока – как пък някой не е видял? Как пък може полицията да се занимава с торенти и жалкото авторско право на извънземните ни “музиканти”, а не им дреме, че въоръжени нещастници стрелят на месо по детските площадки?!

ХОРАТА: всички казват на мацката, която мина 1000 км. заради една улична котка, че е луда. Луда ли? Вие не сте хора, драги! Момичето си е съвсем добре! В нея има човечност и състрадание, които явно на вас ви липсват?!

ФОНДАЦИИТЕ: Преди да стане данданията из ФБ и т.н., преди да събера две и две и да разбера към кого те локално са се обърнали за помощ, писах на две три фондации  – да помогнат със съвет за това как да се процедира, транспорт.. Само от една ми отговориха, че се били занимавали с улични котки, а тая видиш ли … била поета от местна организация. Момичета, извинете ме!. Ако броим като собственици пиклите пред блока, които хвърлят на нещастничетата трохи, то ще излезе, че дефакто само гълъбите нямат стопани ?!?!? По закон май която котка спи на улицата си е улична и това е.

На въпросните сега им написах един имейл с философски разсъждения, дано не се обидят много. Нямам нищо против вас, уважаеми, проблемът е абстрактен!